the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hostel
  4. China
  5. Li Xiaodong Atelier
  6. 2013
  7. The Screen / Li Xiaodong Atelier

The Screen / Li Xiaodong Atelier

  • 01:00 - 9 April, 2014
The Screen / Li Xiaodong Atelier
The Screen / Li Xiaodong Atelier , © Martijn de Geus
© Martijn de Geus

© Martijn de Geus © Martijn de Geus © Martijn de Geus © Martijn de Geus + 20

  • Architects

  • Location

    Ningbo, Zhejiang, China
  • Architect in Charge

    Li Xiaodong
  • Design Team

    Martijn de Geus, Jerry Hau, Ying Xin, Renske van Dam
  • Cost

    8 million RMB
  • Area

    600.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Martijn de Geus
© Martijn de Geus

SITE

This project islocated in a mountain range called Dichen Valley, on the outskirts of port city Ningbo, located in Eastern China's Zhejiang Province.

© Martijn de Geus
© Martijn de Geus

To be able to appreciate and respect the pristine site in Dichen Valley in its totality, we propose a series of carefully placed architectural interventions to create a route of pure and distinct landscape experiences. The first finished building is a small project that houses the management offices, staff and workers required for the rest of the site's development and maintenance.

Floor Plan
Floor Plan

Instead of evenly distributing the functional program on the site, we create a sequence of different worlds. The atmosphere of these realms relate to the specific qualities of the exact building site at any given location. In this way the visitor can travel through the project and find a variety of worlds along its paths. Starting in the valley, through the wetlands, over the water, under the mountain and up the peaks.

© Martijn de Geus
© Martijn de Geus

SUSTAINABLE INTEGRATION

Our main objective for this project, as mutually expressed by both the client and the architect, was to achieve a sustainable integration of landscape and architecture. Therefore the placement of our building is chosen carefully, so as to least interrupt the natural conditions, situated on a natural flattened part of the mountain slope. On the area where the slope is steeper we integrate two floors.

© Martijn de Geus
© Martijn de Geus

Secondly, the relation between building mass and the organic environment is softened by the facade, conceived as a wrapped around screen that makes the mass disappear and becomes a changing layer that interacts between in- and outside. We propose a robust building mass, dissolved by the permeable facade, that is curled against the mountain slope.

Section
Section

QUALITY OF LIVING

We believed that a good quality environment enables a better quality of life and this should be true for everyone. Therefore, although this first building is a 'service building', meant to house and facilitate the people that will work or manage the site on a daily base, we also provide them with a good quality environment that respects their desires and creates a unique life/ work environment. In this way the quality of life is complemented by the natural qualities.

© Martijn de Geus
© Martijn de Geus

COURTYARD QUALITY

To create a sense of community we cut out two courtyard spaces. These courtyards create two distinct focus points. One is oriented towards the outside, opening to the water stream and connecting the office space with the communal facilities. The second courtyard is oriented towards the mountain side and provides a private focus with dormitory rooms and sanitary facilities located on its edges.

© Martijn de Geus
© Martijn de Geus

APPRECIATION OF LANDSCAPE

We use the courtyards to focus on the landscape around the building, and to connect people with the beauty of the natural environment around them. In this way, the appreciation of the landscape becomes inherent in their daily life and provides a strong attachment to the Dichen Valley.

3D Model
3D Model

CONTEXT & CRAFTSMANSHIP

Apart from appreciating the local environment, our appreciation of the local context also concerns the more intangibletradition of building.

© Martijn de Geus
© Martijn de Geus

By understanding the craftsmanship of local masonry builders, we were able to create a very complex, though simple in appearance, brick facade, using a traditional technique of brickwork, combined with modern techniques of engineering. We thus take a known, familiar concept, such as the solid brick wall, and instead we create a floating, permeable and open screen of bricks around the perimeter.

Section
Section

This thus creates a contemporary response in line with the local, Chinese, conception of space in which mass and context are not solid objects, but become a series of linked, permeable environments.

© Martijn de Geus
© Martijn de Geus

We then continued this language of modern screens towards the inward focused parts of the building, the courtyards, private quarters and so. We took a second local material, bamboo, to continue this language of screens with a warmer, more public appearance. The bamboo is sourced and processed locally, again using modern fabrication techniques and engineering, that creates laminated bamboo planks, or sticks that can be used as flooring or wall screens respectively.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Li Xiaodong Atelier
Office
Cite: "The Screen / Li Xiaodong Atelier " 09 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/494802/the-screen-li-xiaodong-atelier/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments