the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. APOLLO Architects & Associates
  6. 2014
  7. Cave Residence / APOLLO Architects & Associates

Cave Residence / APOLLO Architects & Associates

  • 01:00 - 8 April, 2014
Cave Residence / APOLLO Architects & Associates
Cave Residence / APOLLO Architects & Associates, © Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

© Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa + 17

  • Structure Engineers

    Masaki Structure (Kenta Masaki)
  • Facility Engineers

    Shimada Architects (Zenei Shimada)
  • Construction

    Oohara Koumusyo
  • Site Area

    57 sqm
  • More Specs Less Specs
© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

This is a house for a single person, built in a quiet residential area in Kagurazaka, Tokyo. The exterior walls use dark brown Galvalume steel in a length-wise, lateral direction, in order to blend into the atmosphere of fleshpots surrounded with black board fences. Galvanized steel sheets are used for exterior walls next to the entrance and around the garage. By using a combination of different steel sheets, a playful contrast is created.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

The impressive feature of the exterior is the panoramic corner window, which makes full use of the characteristics of the corner site. The window horizontally frames the view of the road side, and provides a depth and spaciousness to the compact interior. The wine cellar in the basement is furnished with a custom-made rack, sofa, and bookshelves in a study, and electronic drums can be played there. A spacious storage is located on the first floor.

Third Floor Plan
Third Floor Plan

The Japanese style room serves as a guest room, with minimum natural lighting. Gray and indigo Japanese paper, and pinkish-gray tatami mats are unified with the structural lighting to create a microcosmos. On the second floor, a spacious open kitchen is made for the owner who loves cooking, and a walnut dining table is placed to accommodate many guests. The large skylight provides soft diffuse light through the open ceiling. The dining room, where people sit on chairs, and the living room, where people sit on the floor, are loosely connected with a step to form a sense of unity. Private spaces such as a bathroom, toilet, main bedroom, and a small garden are made on the third floor.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

This four-level house can be enjoyed by moving up and down via the see-through stairs located in the center. Natural light showers from the skylight, high window, and corner window. Various openings frame the town views and sky views and accent the rooms to create spaciousness and depth, which can hardly be expected in urban houses.

View the complete gallery

About this office
Cite: "Cave Residence / APOLLO Architects & Associates" 08 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/494255/cave-residence-apollo-architects-and-associates/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.