the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. spaceworkers
  6. 2013
  7. BE House / spaceworkers

BE House / spaceworkers

BE House / spaceworkers
BE House / spaceworkers, © FG+SG - architectural photography
© FG+SG - architectural photography

© FG+SG - architectural photography © FG+SG - architectural photography © FG+SG - architectural photography © FG+SG - architectural photography + 31

  • Architects

  • Location

    Paredes, Portugal
  • Architects in Charge

    Henrique Marques e Rui Dinis
  • Project Team

    Rui Rodrigues, Sérgio Rocha, Daniel Neto, Vasco Giesta e José Carlos
  • Project Area

    800 sqm
  • Project Year

    2013

Text description provided by the architects. The idea of a vernacular architecture (forgotten) and how it seeks to form a clear speech between the landscape and programmatic needs is something that we always admire.

© FG+SG - architectural photography
© FG+SG - architectural photography

A very successful example of this discourse, are the structures to support agriculture (normally function barns / granary), which in a more or less random would punctuate the countryside, as blocks of ephemeral appearance that levitated on the ground.

© FG+SG - architectural photography
© FG+SG - architectural photography

It is precisely this idea of "gravitational lightness" that fascinates us and which is based the concept of this project.

© FG+SG - architectural photography
© FG+SG - architectural photography

Generally, the proposal presents a tripartition according to the vernacular elements, the base, with an image of a static and megalithic mono-block, which includes the service functions of the house.

© FG+SG - architectural photography
© FG+SG - architectural photography

The open area, identified with the more public housing programs, which explores the visual and physical relatioships with the outside through the huge glass windows that transmit the idea of lightness and structural weaness sought with the concept, and finally the geometric block that seems to “gravitate”, where are the private spaces of the house.

© FG+SG - architectural photography
© FG+SG - architectural photography

The concept of tripartition is complemented with a choice of materials that seeks to exploit the apparent weakness of wood in contrast to the black stone block (base level) and the concrete block (upper level).

© FG+SG - architectural photography
© FG+SG - architectural photography

View the complete gallery

About this office
Cite: "BE House / spaceworkers" [Casa BE / spaceworkers] 08 Apr 2014. ArchDaily. (Trans. Saieh, Nico) Accessed . <https://www.archdaily.com/493934/be-house-spaceworkers/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.