the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. Teresa Mascaro
  6. 2013
  7. 4x4 Studio / Teresa Mascaro

4x4 Studio / Teresa Mascaro

4x4 Studio / Teresa Mascaro
4x4 Studio / Teresa Mascaro, © Cristiano Mascaro
© Cristiano Mascaro

© Cristiano Mascaro © Cristiano Mascaro © Cristiano Mascaro © Cristiano Mascaro + 22

  • Structural Engineering

    Yopanan Rebello
  • Foundations and Structure

    Ycon Engenharia
  • Steelframe

    Walltech Engenharia e Construção
  • Consultants

    EJC (Electrical), Antoniazzi (Hydraulics), Duar (Air Conditioner), RPS (Concrete treatment), Serralheria GH (Sawmill and Joinery), Artcor (Concrete Slabs painting and treatment), Premium Vidros (Glass), PHd Marcenaria (Woodwork), Reka (Lighting)
  • More Specs Less Specs
© Cristiano Mascaro
© Cristiano Mascaro

Text description provided by the architects. The photographer’s studio has been built in the grounds of his residence on the outskirts of Greater São Paulo - Brazil. Having already had a working space in this area for a while it became spatially insufficient due to the growing portfolio of work, boxes of negatives, equipment and so on. Therefore, a new spot was necessary to accommodate his workspace (desk, workbench, shelves for digital files) in a more comfortable, reserved and inspiring way.

Section & Detail
Section & Detail

The available location for the new building is a sloping area with lots of greenery therefore comes the idea of releasing the constructed volume from the soil to bypass unnecessary cuts and deep diggings.

© Cristiano Mascaro
© Cristiano Mascaro

In order to keep a non-invasive concept and avoiding damages to the soil, the steel frame solution was adopted because it is easy to assemble and also due to its strength, agility and slenderness.

© Cristiano Mascaro
© Cristiano Mascaro

Similarly, floor slab and seals were assembled on site. The floor slab is formed by a double layer of "Wall Panel", the walls were built by using a “Steel frame” system with internal plaster boards and external concrete boards as well as mineral wool for insulation; the frames are galvanized iron flat glass with large roof tiles and are laminated in thermal-acoustical polyurethane. Consequently, these materials have made the work "clean" by reducing material waste and rubble, fast assembly and thus saving costs and energy.

© Cristiano Mascaro
© Cristiano Mascaro

The new building comes down to a 4m x 4m square plant which is big enough to accommodate the workspace. Only two main metal supports (columns) maintain the construction and are held together by two "rings" made of two beams and two pillars each which involve the volume. That is, the seals do not rely on the structure which was intentionally and completely exposed.

© Cristiano Mascaro
© Cristiano Mascaro

By leveling off the floor it has become aligned with the height of the trees and revealed the sight to beautiful green fields that now naturally matching both the interior with the exterior. However, walls are necessary for a photographer and his photographs. Therefore, the use of glass and opaque have been balanced by taking into account insolation and functionality.

© Cristiano Mascaro
© Cristiano Mascaro

Definately this project is not a conventional office with white walls, partitions, and plaster ceiling with inbuilt cold lighting. For a professional in arts the aim was to create a free and inspiring work environment.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Teresa Mascaro
Office
Cite: "4x4 Studio / Teresa Mascaro" [Estúdio 4x4 / Teresa Mascaro] 06 Apr 2014. ArchDaily. (Trans. Saieh, Nico) Accessed . <https://www.archdaily.com/493415/4x4-studio-teresa-mascaro/> ISSN 0719-8884