the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. 6a Architects
  6. 2013
  7. Tree House / 6a Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Tree House / 6a Architects

  • 01:00 - 4 April, 2014
Tree House / 6a Architects
Tree House  / 6a Architects, © Johan Dehlin
© Johan Dehlin

© Johan Dehlin © Johan Dehlin © Johan Dehlin © Johan Dehlin + 17

  • Structural Engineer

    Price & Myers.
  • Contractor

    John Perkins Projects Ltd
  • Building Control

    MLM
  • Lighting

    Izé (Veranda : David Kohn lights)
  • Exterior Cladding

    Ashwell Recycled Timber Products
  • Blinds

    Ace Contracts (London) Ltd
  • Garden Design

    Dan Pearson Studio / Mark Cummings Garden Designs
  • More Specs Less Specs
© Johan Dehlin
© Johan Dehlin

The Tree House was developed in response to the mother of a busy family who in finding herself reliant on a wheelchair was also finding herself increasingly confined to a single room.

© Johan Dehlin
© Johan Dehlin

Her home is a pair of small grade II listed 1830’s brick weavers cottages, joined together in the 1970’s as part of the GLC homesteading scheme.  The ground floor rooms of the two cottages are on different levels and both a half storey above the garden behind.

Floor Plan
Floor Plan

The garden was reached via steps from an opportunistic scaffold verandah on chunky concrete columns - the legacy of the previous owner, a builder.  From here our client would spend time looking out from beneath leafy vines across the unruly tree and  flower filled  gardens, which due south all connected together with openings for neighbouring families to pop in and out.

© Johan Dehlin
© Johan Dehlin

Our brief was to find a way of connecting the original ground floor rooms and to provide a new master bedroom and wet room at ground floor with direct access to the garden whilst keeping the wonderful informality of the existing family home. We wanted the accessibility requirements to be a positive architectural driver making the house better than it had been previously. To this end we re-centred the whole house around the garden.

Axonometric
Axonometric

The tree house winds down around the trees, cinching itself in to get around the sumac which sits centrally and breathing out again to accommodate a generous bedroom and bathroom below the eucalyptus. The bedroom  faces onto a deck into the garden, it looks back to the house where the old concrete columns have been re-used to support a new timber framed glazed verandah, this ramps between the two existing ground floor rooms and connects to the tree house.  The existing kitchen, people moving through the house and even the street beyond are all glimpsed from the bedroom. The dark timber painted frame of the verandah seems to recede visually allowing one to see past it to the original brickwork of the cottages rear walls.

© Johan Dehlin
© Johan Dehlin

The new construction is reversible, meeting requirements for listed building consent, it is timber framed on timber foundations and clad in reclaimed Jarrah skimmings. Internally it is simply detailed with exposed timber joists, softwood boarding and plywood floor all painted white to provide a softly textured backdrop to the many framed views of trees from within. All ground floor rooms and the garden are fully wheelchair accessible. The roses and jasmine will be encouraged to climb back over the timber south facing elevation of the tree house as it once did the south facing garden fence.

© Johan Dehlin
© Johan Dehlin


View the complete gallery

About this office
6a Architects
Office
Cite: "Tree House / 6a Architects" 04 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/492606/tree-house-6a-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Johan Dehlin

树屋 / 6a Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.