the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Residential Architecture
  4. Hong Kong
  5. Bean Buro
  6. 2013
  7. Boathouse Home Office / Bean Buro

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Boathouse Home Office / Bean Buro

  • 01:00 - 2 April, 2014
Boathouse Home Office / Bean Buro
Boathouse Home Office / Bean Buro, Courtesy of Bean Buro
Courtesy of Bean Buro

Courtesy of Bean Buro Courtesy of Bean Buro Courtesy of Bean Buro Courtesy of Bean Buro + 20

  • Architects

  • Location

    Aberdeen, Hong Kong
  • Contractor

    R&C Engineering
  • Area

    1200.0 ft2
  • Project Year

    2013
Courtesy of Bean Buro
Courtesy of Bean Buro

Section
Section

The apartment is located inside a high-rise residential building in Hong Kong’s Aberdeen, in close proximity to the Ap Lei Chau shipyard.

Courtesy of Bean Buro
Courtesy of Bean Buro

In response to the growing trend of working-from-home culture, Bean Buro designed the apartment with large panoramic windows facing the sea boating sceneries in Aberdeen, as a balanced calm and dynamic home office for an expat couple.

Concept Diagram
Concept Diagram

Bean Buro is a new design studio set up in Hong Kong, lead by Kenny Kinugasa-Tsui and Lorène Faure from London and Paris. The studio is interested in the design research of cross-cultural exchanges.

Courtesy of Bean Buro
Courtesy of Bean Buro

The concept demolished two existing partition walls, to transform from a three cellular bedrooms apartment in to an open studio apartment. The opened up spaces increases panoramic window views, thus allowing the external boating environment to be experienced inside.

Section
Section

The material palette is calm and refreshing, with a tranquil blue colour chosen for the continuous blue wall to reflect the sea, while the timber finish for the floor and joinery brings warmth to the live & work space.

Courtesy of Bean Buro
Courtesy of Bean Buro

Drawing inspirations from traditional French boathouses in Brittany, the main spatial concept was a continuous ribbon-like blue wall that ‘floats’ and connects all the different areas of the apartment together. The blue wall starts from the lounge, with subtle computer generated display niches. It then forms the main circulation space with various shelves for displaying art. It creates an intuitive experience by linking up the lounge with the office and ending its blue colour in the bedroom.

Courtesy of Bean Buro
Courtesy of Bean Buro

The timber surface was conceptualized as a landscape that would rise and fall to provide different functions. Wrapping the entry space with full height hidden storage doors, it then falls to seat-height along the panoramic windows to create a an infinity-pool effect, and provides informal seating along the bay. Rising again as a half height timber wall, it partitions the office and the lounge while preserving open panoramic window views at eye level. On the other wall of the office is a full height bookshelf that acts as the main spatial element for storing and displaying personalized items.

Floor Plan
Floor Plan

The main table, Bean Table, has two large pendant lights that form the centrepiece in the lounge. The bespoke CNC cut table shape is wiggly and playful, acting as a meeting table by day and dinning table by night.

The bed is an island unit that faces the panoramic windows, allowing the calm Aberdeen boating sceneries to be fully experienced. Full height mirrors are installed at the edges of each room’s end walls to create an infinity effect of the panoramic windows. The resulting experience is connected, intuitive and calm.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Boathouse Home Office / Bean Buro" 02 Apr 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/491935/boathouse-home-office-bean-buro/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments