the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. Rohan Walter
  6. 2008
  7. The Coxwell House / Rohan Walter

The Coxwell House / Rohan Walter

  • 01:00 - 27 March, 2014
The Coxwell House / Rohan Walter
The Coxwell House  / Rohan Walter, © Dave Rempel
© Dave Rempel

© Dave Rempel © Dave Rempel © Dave Rempel © Dave Rempel + 18

© Dave Rempel
© Dave Rempel

© Dave Rempel
© Dave Rempel

The Coxwell House is just such a property. Its topography, the necessity of respecting the neighbour's site lines, the many beautiful trees and historically soft soil (the site is in a former creek bed) and numerous zoning difficulties made it unworkable using conventional methods. At least three other developers would not attempt to build upon this property for just these reasons.  Rohan's goal is to evolve habitations on land ultimately classified as 'throw-away' into places of dignity combined with the spirit of place. This property is such a challenge.

Section
Section

The Coxwell House and his first house at 1292 College Street ('Triangle 1292') are living examples of his work. Consciously building on marginalized land Rohan Walters creates simple dignity of habitation embodying the spirit of home.

Courtesy of Rohan Walter
Courtesy of Rohan Walter

The Coxwell House is a three story, 40 foot tall, 800 square foot, two-bedroom, resin - impregnated plywood house. This multicoloured building will measure approximately 16 feet by 16 feet that will stand on four steel posts. Access to and from the street will be via a 32 foot long bridge. The interior will feature two full bedrooms, a four piece bathroom, combined open space kitchen, dining room and living area, and eventually to have green rooftop .

Diagrams
Diagrams

Passive cooling and heating will be designed into the structure to minimize utility expenses. Hot water radiant in-floor heating of a concrete floor (the thermo-mass) will further economize on winter expenses. In warm weather the building uses the stack effect drawing air in at the bottom and pulling it through the building and venting it out the top. The air travels over the cooler concrete floors as well as acting as a cool breeze on the resident's skin drawing the heat out through the rooftop vent. The Coxwell House will be a livable, comfortable and an instantly recognizable home.


View the complete gallery

About this office
Cite: "The Coxwell House / Rohan Walter" 27 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/490089/the-coxwell-house-rohan-walter/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.