the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. Mole Architects
  6. Stackyard House / Mole Architects

Stackyard House / Mole Architects

  • 01:00 - 25 March, 2014
Stackyard House / Mole Architects
Stackyard House / Mole Architects, © David Butler
© David Butler

© David Butler © David Butler © David Butler © David Butler + 11

  • Contractor

    Willow Builders Ltd
  • Structural Engineers

    JP Chick & Partners Ltd & Just Swiss
  • Quantity Surveyor

    Sherriff Tiplady Associates Ltd
  • Timber Frame

    Just Swiss
  • More Specs Less Specs
Stackyard House / Mole Architects, © David Butler
© David Butler

Text description provided by the architects. Stackyard is a new-build two-storey rural house neighbouring a Grade II listed farmhouse on the edge of the village of Palgrave in Suffolk. Designed as a new home for a retiring couple it is a modern house with an exposed timber structure, maximum natural light, sustainable features.

The house takes its name from the agricultural enclosure typical to the area, which is used to store sheafs of corn. Located on the edge of the farmland the house opens up views to the north west and creates a space from which to enjoy the surrounding landscape.

© David Butler
© David Butler

The house sits within the ground, with an in-situ concrete base, timber frame and silvered timber cladding.

It’s form takes inspiration from classical rectories that typically stand at the edge of villages, with a square plan and strong roofline.

Split levels negotiate the sloping site and the design departs from its classical predecessors in its use of an asymmetrical composition of windows, solar screens, and doorways, giving the elevations a less formal appearance.

© David Butler
© David Butler

Inside a generous entrance hall opens into a double height atrium leading into living quarters with high ceilings and deep timber beams demonstrating the primary timber frame structure.

Responding to the client’s brief for a space to observe nature, the upper bedroom sits half a floor higher than the parapet, with a projecting roof sheltering the room from summer sun, creating a cap to the building while reinforcing its position as both retreat and hide.

Basament & First Floor Plan
Basament & First Floor Plan

The property showcases hi-tech low energy design solutions in a contemporary vernacular scheme, allowing the owners to embrace a more environmentally sustainable lifestyle in a house which harmonises with its rural setting. Stackyard is designed to Passivhaus standards, incorporating high levels of insulation and an airtight envelope. Its compact form reduces energy loss and its orientation makes use of solar gain. Window sizes have been restricted with openings predominantly towards the south. Solar collectors on the roof provide hot water, and solar photovoltaic roofing is located on the garage roof, and rainwater collected for garden use.

© David Butler
© David Butler

View the complete gallery

Cite: "Stackyard House / Mole Architects" 25 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/489323/stackyard-house-mole/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments