the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Katsutoshi Sasaki + Associates
  6. 2013
  7. i.n.g / Katsutoshi Sasaki + Associates

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

i.n.g / Katsutoshi Sasaki + Associates

  • 01:00 - 24 March, 2014
i.n.g / Katsutoshi Sasaki + Associates
i.n.g  / Katsutoshi Sasaki + Associates, Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates
Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates

Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates + 20

  • Structure Company

    Tatsumi Terado Structural Studio
  • Construction Company

    Inoue construction Ltd
  • Total Floor Area

    147.67m2
  • Site Area

    453.88m2
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates
Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates

Section
Section

This is the project for two-family house by reconstruction. Every time I witnessed the demolition work before reconstruction, I’ve had some uncomfortable feelings by the view of vacant land. The old house is a building containing lots of thoughts and memories for the owner and it is also a part constituting the townscape from the community viewpoint. Therefore, based on the idea that there should be a way to renew the house while keeping the old townscape even in reconstruction project, I proposed a house with Japanese-style outlook to fit naturally into the existing fence and external garden.

Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates
Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates

As for the interior, I made many studies to emphasize the boundary between two families. In the final plan the exterior buffer space (inner garden) is placed between two houses to set the boundary, just as buildings in residential area stand side by side with adequate sense of distance. Common entrance and desk space are positioned in the same manner. Unlike the houses in a townscape it is the boundary within a family here, therefore four houses facing each other are loosely connected in the interior while each maintaining its independence by slanted ceiling. Line of sight is adequately blocked by the difference of elevation with inner garden to secure a moderate level of privacy.

Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates
Courtesy of Katsutoshi Sasaki + Associates

The outlook is designed referring to existing fences and gardens and the interior was constructed using the spatial relationship between houses in residential area. This housing project is designed not by creating totally new ideas of the designer, but by trying to utilize existing relationship. 


View the complete gallery

About this office
Cite: "i.n.g / Katsutoshi Sasaki + Associates" 24 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/488637/i-n-g-katsutoshi-sasaki-associates/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.