the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. Fraher Architects
  6. 2013
  7. The Jewel Box / Fraher Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

The Jewel Box / Fraher Architects

  • 01:00 - 22 March, 2014
The Jewel Box / Fraher Architects
The Jewel Box / Fraher Architects, © Andy Matthews
© Andy Matthews

© Andy Matthews © Andy Matthews © Andy Matthews © Andy Matthews + 19

© Andy Matthews
© Andy Matthews

Proposed Lower Ground Floor Plan
Proposed Lower Ground Floor Plan

Intended for a reputable silversmith and QC the brief called for complete renovation and extension to provide a dining area and garden room. This Grade II listed building is located in the prominent Colebrook row conservation area.

© Andy Matthews
© Andy Matthews

Conceived as a series of jewelled boxes carefully inserted into the existing fabric, the proposals open up and revitalise what was a series of dark disjointed spaces. Timber and concrete have been combined in a simple palette of materials that wrap around the existing fabric, inviting the user through the space and into the garden. The remaining period architectural features are retained and celebrated whilst the rear addition utilises a double canted wildflower roof to bounce light deep into the floor plate.

© Andy Matthews
© Andy Matthews

A hidden garden study provides a place of contemplation overlooking the south facing courtyard garden. Sustainable Scottish Larch softens the junctions of the insertion and wraps the extension and garden in timber. The timber flows into the house by lining the dining room soffit in lyed birch ply and then forming all the floating joinery. The floorboards to the ground floor are a super wide board Douglas Fir creating a soft finish under foot.

Proposed Ground Floor Plan
Proposed Ground Floor Plan

The double canted wildflower roof creates a rich bio diverse habitat for local bees and butterflies. The matting is a wildflower and sedum mix which maintains colour to the roof throughout the year. The rainwater collected on the roof is carried down to a 2000 litre storage tank beneath the garden, which feeds an irrigation system that waters the garden and the roof when required.

© Andy Matthews
© Andy Matthews

From the moment you enter the building, the resin/concrete floor guides you through the living spaces into the garden. The design intends to suck the garden into the building and push the living space out into the private sunken garden.


View the complete gallery

About this office
Fraher Architects
Office
Cite: "The Jewel Box / Fraher Architects" 22 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/487499/the-jewel-box-fraher-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.