All
Projects
Products
Events
Competitions

Compiègne Univeristy of Technology / Ameller, Dubois & Associés

Compiègne Univeristy of Technology / Ameller, Dubois & Associés
© Frederic Allinne
© Frederic Allinne
University  · 
Compiègne, France
  • Architects Authors of this architecture project Ameller, Dubois & Associés
  • Area Area of this architecture project
    5200.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2014

© Noëlle Hoeppe © Noëlle Hoeppe © Noëlle Hoeppe © Noëlle Hoeppe + 27

  • Contractor

    Conseil régional de Picardie
  • Landscape

    Endroits En Vert
© Noëlle Hoeppe
© Noëlle Hoeppe

Text description provided by the architects. The building is designed as a three-level open plan. Its façades are clad with wooden panels providing solar shading, opacities or simple window frames, according to the needs and orientations. Its outdoor terraces and interiors in double-height provide places for relaxation which are well integrated into the composition, and provide a homogeneous figure strengthening the identity and legibility of an equipment with very diverse functions.

The East-West orientation of the parallelepiped is adapted to the prevailing winds. On the northern side of the building, the transparency of the glass, allows a view on the park and good lighting for the laboratories. On the southern, eastern and western sides of the building, the sunshades are adjustable for offices and fixed for the classrooms and the research laboratory in muscle mechanics. This results in a genuine bioclimatic façade.The implementation of randomly placed open panels, closed or ajar, along with the strict repetition of the carrier grid, enrich the architectural language while avoiding a trivialized reading of a mere office building.

Floor Plan
Floor Plan

The implementation of simple principles and common sense, combined with advanced techniques, delivers a sensible response to environmental issues, and to provide a meaningful identity to the facilities. With transparencies and large windows on the ground floor, the access and showroom are highlighted, emphasizing the building's purpose as technological showcase and innovation center. The showroom, located in the Southeast corner, presents itself to the visitors at the entrance, widely opened on the park across the hall. On the West side, the project is apt to extend itself with additional industrial halls, easily accessible by the southern common circulation along the access way. A 14-ton suspended staircase seams the three levels of the woodden multiporpose building with dark iron, softened by the light tones of beech.

© Noëlle Hoeppe
© Noëlle Hoeppe

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 66 Avenue de Landshut, U.T.C., UTC : Université de Technologie de Compiègne - Centre Pierre Guillaumat, 60200 Compiègne, France

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Compiègne Univeristy of Technology / Ameller, Dubois & Associés" 16 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/486302/compiegne-univeristy-of-technology-ameller-dubois-and-associes/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.