All
Projects
Products
Events
Competitions

Residence In Legrena / Thymio Papayannis and Associates

Residence In Legrena / Thymio Papayannis and Associates

© Charalampos Louizidis © Charalampos Louizidis © Charalampos Louizidis © Charalampos Louizidis + 20

Houses  · 
Legrena, Greece
  • architects Authors of this architecture project Thymio Papayannis and Associates
  • Area Area of this architecture project
    5940.0 sqm
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2012
  • architects

  • location

    Legrena, Greece
  • Architects in Charge

    Ivi Nanopoulou, Eirini Nikitaki, Eri Nikoloudi, Thymios Papayannis, Maria Sgouridou
  • Project Manager

    Ivi Nanopoulou
  • area

    5940.0 sqm
  • photographs

  • Landscape Architects

    Katerina Andritsou, Thanasis Polyzoidis
  • Structural Engineering

    Kostas Zacharatos, Aristotelis Maltezis
  • Lighting Design

    Giorgos Fatseas
More Specs Less Specs
© Charalampos Louizidis
© Charalampos Louizidis

Text description provided by the architects. The Client’s request was to restore a ground floor holiday residence and landscape its surroundings in a property of unique natural beauty, close to the beach of Legrena - Attika.

© Charalampos Louizidis
© Charalampos Louizidis

The initial residence was built half a century ago, by the same architectural office. It was an example of novel ecological architecture, a semi submerged structure with green roof, fully incorporated in the sensitive coastal location. However, the damages that the residence has suffered and the current habitation needs made necessary its redesign.

© Charalampos Louizidis
© Charalampos Louizidis

The objectives of the intervention were the sustainable approach of the site and the respect to the initial idea, the reduction of the footprint, the optimum incorporation of the new requirements to the environment, the unhindered continuity between the built and natural space.

© Charalampos Louizidis
© Charalampos Louizidis

The main residence, which was radically modified, remained incorporated to the hill, maintaining its scale, situated around a patio, which ensures the entrance, a protected and introverted open-air area and the natural cooling. The submerged guesthouse is separated from the main building with the intervention of an artificial hill, which completes the natural one, aiming to reduce the perception of the built area and extend the front view towards the sea.

© Charalampos Louizidis
© Charalampos Louizidis

The floor to ceiling large openings, contribute to the integration of the interior and exterior. The incorporation to the landscape is performed with simple lines, coarse natural materials and earthy colors, the appropriate planting and landscaping of the surrounding area and the mild architectural lighting.

Floor Plan
Floor Plan

Complete designs services were elaborated (architectural, structural and E/M studies, design of the pool and landscaping), as well as the supervision of construction works. Total building area (main residence and guesthouse) is 650 sq.

© Charalampos Louizidis
© Charalampos Louizidis

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Residence In Legrena / Thymio Papayannis and Associates" 14 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/485925/residence-in-legrena-thymio-papayannis-and-associates/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.