Venus Bay Beach House / MRTN Architects

Venus Bay Beach House / MRTN Architects

© Nic Granleese© Nic Granleese© Nic Granleese© Nic Granleese+ 35

Venus Bay, Australia
  • Architects: MRTN Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  110 Area:  110
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2012 Year:  2012
  • Photographs photographs:  Nic GranleesePhotographs:  Nic Granleese
  • Builder :Wayne Newton, Adobe Construction
  • Structural Engineer:Paul Deery
  • Builder Certifer:Tim Blankenstein
  • Architect In Charge:Antony Martin
  • City:Venus Bay
  • Country:Australia
More SpecsLess Specs
© Nic Granleese
© Nic Granleese

Text description provided by the architects. The client’s needs were fairly straightforward. A holiday home for them and their three children, an easy to maintain and robust house, and enough space so that another family could came and stay as well. The challenge lay in providing the accommodation and living space required for a limited and tight budget.

© Nic Granleese
© Nic Granleese

The site presented many challenges. A steep site and narrows towards the road limiting space at the top of the site for access and services. Venus Bay can fairly exposed to the predominant south-westerly winds in the area and can be quite cold and wet in Winter. The area is also subject to a Wildfire Overlay as part of the planning permit process.

© Nic Granleese
© Nic Granleese

Venus bay is located on the Cape Liptrap coast two hours from Melbourne. It can be a pretty wild bit of coast with a predominant south-westerly wind. The site is on a steep section of land and was subject to a wild fire rating which resulted in the house being constructed with a BAL 29.

© Nic Granleese
© Nic Granleese

Built on a tight budget the plan was kept even tighter to provide 4 bedrooms and variety of living spaces. This was achieved by stepping the plan down the steep site and by keeping the level changes at one metre or less so that no balustrades were required resulting in an open tiered floor plan.

© Nic Granleese
© Nic Granleese

A key space is the oversized, for the house, covered outdoor deck that faces north east and so provides a sunny, protected space to play and perform as well as a deep shading overhang to the interior.

This family holiday house is designed to provide place of retreat from the city.

Plan
Plan

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Venus Bay Beach House / MRTN Architects" 12 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/485329/venus-bay-beach-house-mrtn-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.