the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Educational Architecture
  4. United Kingdom
  5. Steven Holl Architects
  6. 2014
  7. Seona Reid Building / Steven Holl Architects

Seona Reid Building / Steven Holl Architects

  • 01:00 - 7 March, 2014
Seona Reid Building / Steven Holl Architects
Seona Reid Building / Steven Holl Architects, © Iwan Baan
© Iwan Baan

© Iwan Baan © Iwan Baan © Iwan Baan © Iwan Baan + 44

  • Architects

  • Location

    The Glasgow School of Art, 167 Renfrew Street, Glasgow, Glasgow City G3 6RQ
  • Partners in Charge

    Chris McVoy, Noah Yaffe
  • Project Architect

    Dominik Sigg
  • Area

    11250.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Design Architects

    Steven Holl, Chris McVoy
  • Project Team

    Rychiee Espinosa, Scott Fredricks, JongSeo Lee, Jackie Luk, Fiorenza Matteoni, Dimitra Tsachrelia, Ebbie Wisecarver
  • Competition Project Architect

    Dominik Sigg
  • Competition Team

    Peter Adams, Rychiee Espinosa
  • Associate Architects

    JM Architects
  • Project Manager

    Turner & Townsend
  • General Contractor

    Sir Robert McAlpine
  • Engineering

    Ove Arup & Partners Breeam
  • Assessor

    Ove Arup & Partners
  • Quantity Surveyor

    Turner & Townsend CDM
  • Coordinator

    Cyril Sweett
  • Landscape Architect

    Michael Van Valkenburgh and Associates
  • Planning

    Turley Associates
  • More Specs Less Specs
© Iwan Baan
© Iwan Baan

Text description provided by the architects. The Seona Reid Building is in complementary contrast to Charles Rennie Mackintosh’s 1909 Glasgow School of Art – forging a symbiotic relation in which each structure heightens the integral qualities of the other. A thin translucent materiality in considered contrast to the masonry of the Mackintosh building – volumes of light which express the school’s activity in the urban fabric embodying a forward-looking life for the arts.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

This project’s unique interior and exterior forces on the design are the catalysts for creating a new 21st century model for the art school. Working simultaneously from the inside out - engaging the functional needs and psychological desires of the program - and the outside in - making connections to the city campus and relating to the Mackintosh building opposite - the design embodies the school’s aspirations in the city’s fabric.

Section AA
Section AA

Mackintosh’s amazing manipulation of the building section for light in inventive ways has inspired our approach towards a plan of volumes in different light. The studio/workshop is the basic building block of the building. Spaces have been located not only to reflect their interdependent relationships but also their varying needs for natural light. Studios are positioned on the north façade with large inclined north facing glazing to maximize access to the desirable high quality diffuse north light. Spaces that do not have a requirement for the same quality of natural light, such as the refectory and offices, are located on the South façade where access to sunlight can be balanced with the occupants needs and the thermal performance of the space through application of shading.

© Chris McVoy
© Chris McVoy

“Driven voids of light” allow for the integration of structure, spatial modulation and light. The “Driven Void” light shafts deliver natural light through the depth of the building providing direct connectivity with the outside world through the changing intensity and color of the sky. In addition, they provide vertical circulation through the building, eliminating the need for air conditioning.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

Along the South elevation, at the same height as the Mackintosh main studios, a landscape loggia in the form of a Machair gives the school an exterior social core open to the city. The natural vegetation with some stone work routes the water into a small recycling water pond which will reflect dappled sunlight onto the ceiling inside.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

A ‘Circuit of Connection’ throughout the new GSA encourages the ‘creative abrasion’ across and between departments that is central to the workings of the school. The open circuit of stepped ramps links all major spaces – lobby, exhibition space, project spaces, lecture theater, seminar rooms, studios, workshops and green terraces for informal gatherings and exhibitions.

Drawing 8
Drawing 8

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Seona Reid Building / Steven Holl Architects" 07 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/483381/seona-reid-building-steven-holl-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Iwan Baan

格拉斯哥艺术学院之索纳雷德大楼 / Steven Holl Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.