the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Spain
  5. NAM Arquitectura
  6. 2012
  7. School Isabel Besora / NAM Arquitectura

School Isabel Besora / NAM Arquitectura

  • 01:00 - 6 March, 2014
School Isabel Besora / NAM Arquitectura
School Isabel Besora / NAM Arquitectura, © José Hevia
© José Hevia

© José Hevia © José Hevia © José Hevia © José Hevia + 16

  • Architects

  • Location

    Carrer Fuster Valldeperes, 7, 43204 Reus, Tarragona, Spain
  • Architect in Charge

    Nacho Alvarez Martinez
  • Area

    4024.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

  • Structural Engineer

    BOMA. José Ramón Solé
  • Installations

    STC ENGINYERIA. Enric Sanz
  • Quantity Surveyor

    ESTUDI ALEGRET SLP. Plàcid Alegret
  • Collaborators

    : Jordina Bartolomé, Manel Sánchez
  • Promoter

    Ajuntament de Reus
  • Contractor

    CONSTRUCCIONES RUBAU, S.A.
  • More Specs Less Specs
© José Hevia
© José Hevia

Text description provided by the architects. The building sits on a triangular plot of reduced dimensions and in an environment characterized by direct contact with the railroad on one side and a set of residential buildings of brickwork on the other.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

This explains the implementation of the building on the edge of the sun itself and also the density in the main body of four floors, a strange height in such buildings . This body , which basically contains all the classroom program and services, is attached to it forming an " L" on another volume in which the two largest program spaces are located, the kitchen and gym. Besides these, we also find in the rest of pb general services such as reception , concierge , secretarial , management, staff rooms , offices , library and services. In the upper two floors p1 and p2 find elementary classrooms and classroom level -1 child (using the slope of the plot ) .

© José Hevia
© José Hevia

In each of these plants , a central corridor separates the small service program aimed at the street 's largest classroom program that spill into the sun . This major route also relates in a linear section through staircase and a skylight that illuminates and gaps related to various different areas of the center.

© José Hevia
© José Hevia

Separating the building in respect of railways is the indoor games, sports court and wooded recreation area to fluff the possible visual and acoustic contact. During the day, a series of outdoor porches also allow covered movement of students to library, dining room , gym and locker rooms .

© José Hevia
© José Hevia

The whole building is constructed with concrete and formwork wooden tablet (vertical and horizontal). Once posed this simple and basic structure , the construction is completed by the use of glass as an enclosure in various sizes and finishes , and the vertical steel trusses of dark gray that allow entry and control of light in classrooms and other spaces .

Section
Section

The interior, lined with white painted MDF , attempts to simplify and minimize any visual pollution focusing all the attention on creating a bright and neutral environment . A graphic system codes in the same gray tone indicates foreign teachers and students the different classrooms and spaces downtown.


View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
NAM Arquitectura
Office
Cite: "School Isabel Besora / NAM Arquitectura" 06 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/482920/school-report-isabel-besora-nam-arquitectura/> ISSN 0719-8884