the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Sports Architecture
  4. Germany
  5. Oliver Mang Architekten
  6. 2012
  7. Water Sports Centre / Oliver Mang Architekten

Water Sports Centre / Oliver Mang Architekten

  • 01:00 - 2 March, 2014
Water Sports Centre / Oliver Mang Architekten
Water Sports Centre / Oliver Mang Architekten, © Kai Bienert
© Kai Bienert

© Kai Bienert © Kai Bienert © Thomas Birk Courtesy of Oliver Mang + 19

  • Structural Engineering

    GSE Ingenieur-Gesellschaft mbH
  • Mechanical Services

    Ingenieurbüro Zander
  • Cost

    1.250.000,- Euro
  • More Specs Less Specs
Isometric
Isometric

Being located right on the river Spree’s waterside in the Treptow – Köpenick area, the building is home to the rowing and the canoeing section of Berlin’s oldest gymnastics association, the “Turngemeinde in Berlin 1848 e.V.”

Following the flow of functions, the building is orientated from the street side, towards the Spree River. The boat yard is situated between the building and the river with the jetty.

© Kai Bienert
© Kai Bienert

The exterior is combined with the design of the building. The floor of the boat yard and of the building is designed like a folded concrete loop. The loop becomes a wall at the street side and the north side of the building. The side facades are made of transparent polyurethane elements, allowing the boats inside to be seen from the outside.

© Thomas Birk
© Thomas Birk

Almost the entire ground floor is occupied by the boat hall, providing space for 180 boats and the affiliated workshop.

Courtesy of Oliver Mang
Courtesy of Oliver Mang

The boats are carried through the gates of the boat-hall, over the yard and the jetty, into the water.

© Kai Bienert
© Kai Bienert

In the upper floor, the multifunctional club room and fitness areas are arranged. There are also dormitories, offices, a sauna and the changing rooms with sanitary rooms for the fitness area.

© Kai Bienert
© Kai Bienert

For better light and ventilation, there are two patios on the upper level. Therefore there´s no need for mechanical air conditioning in the fitness area.

© Kai Bienert
© Kai Bienert

The building has a compact surface to avoid heating losses in the winter months and sun warming in summer. The boat hall has no heating.

Sections
Sections

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Water Sports Centre / Oliver Mang Architekten" 02 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/481460/water-sports-centre-oliver-mang-architekten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.