the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Teppei Fujiwara Architects Labo
  6. 2011
  7. Double circular rings in Todoroki / Teppei Fujiwara Architects Labo

Double circular rings in Todoroki / Teppei Fujiwara Architects Labo

  • 01:00 - 27 February, 2014
Double circular rings in Todoroki / Teppei Fujiwara Architects Labo
Double circular rings in Todoroki / Teppei Fujiwara Architects Labo, © Yamagishi
© Yamagishi

© Muraguchi © Muraguchi © Muraguchi © Muraguchi + 12

Section
Section

Text description provided by the architects. The house is located in Todoroki, Tokyo. If you walk around Todoroki, you would notice how hilly this district is. No wonder, you then come across a “canyon” at the heart of the residences – Todoroki Keikoku, the only gorge existing in Tokyo. The repeating ups and downs in the area are actually a part of the topography from the Ice Age – a dynamic environment created in some 10,000 years of time.

© Muraguchi
© Muraguchi

In order to preserve this rich nature surrounding the canyon, regulations for this area prescribe a setback (receding of the wall) from the border of the site and greening of the outside space.

© Muraguchi
© Muraguchi

By taking advantage of these rules, the residential area can generate a “green ring in sequence”, where green circles continue to develop.

© Muraguchi
© Muraguchi

We approached with a broad concept for the house - the design wouldn’t complete just within the site but could also offer a sense of “movement” and “series of green rings” - which you would find throughout the entire landscape of Todoroki.

© Muraguchi
© Muraguchi

The site is so-called a flag lot. It has a “circular garden” which you can walk around as you take the passage to the site. The circular garden receives the frame from inside structure so that the garden could function as a midway area. In the house, all the essential elements for living are concentrated into the center and the residents move around it.

Floor Plans
Floor Plans

We used traditional carpenter-made wooden modules for structural frame. Then we installed the glass fabrication an outsourced curtain wall of Low-e pair glass. Living spaces are arranged by big furniture, so it is a self-build house overall. It is mostly glazed, but because of the site located off from the street in a different height, and the circular garden working as a buffer, the house curiously merges into the surrounding residential environment. 

© Muraguchi
© Muraguchi

Building cost was kept low by simplifying the construction method, and the whole planning is open and flexible enough to accommodate renovation or resale of the house. 


View the complete gallery

About this office
Cite: "Double circular rings in Todoroki / Teppei Fujiwara Architects Labo" 27 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/480692/double-circular-rings-in-todoroki-teppei-fujiwara-architects-labo/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.