All
Projects
Products
Events
Competitions

SFR Headquarters / Jean-Paul Viguier et Associés

SFR Headquarters / Jean-Paul Viguier et Associés

© Éric Sempé © Éric Sempé © Éric Sempé © Éric Sempé + 15

Saint-Denis, France
  • Area Area of this architecture project Area: 135000.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2013
  • Photographs Photographs: Éric Sempé
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: POHL
  • Developper: Vinci Immobilier Promotion
  • Technical Studies : SETEC Bâtiment
  • Technical Studies (Facades) : EPP France
  • Lighting : Seul Soleil
More Specs Less Specs

Fourth Level Plan
Fourth Level Plan

The new 130,000 sq m SFR headquarters in the Landy-Pleyel ZAC (mixed development zone) boasts nearly 8,500 employee workstations.

© Éric Sempé
© Éric Sempé

The building, designed by Jean-Paul Viguier, "adopts the metaphor of the tree, which experiences continual growth and rebirth, adapting constantly to external conditions. The project takes the form of a campus, atop a trunk with protruding branches leading to terraces and large multi-level gardens."

© Éric Sempé
© Éric Sempé

The principle is based on the idea of unity and union, with four main buildings presented both as a unified whole and as discrete spaces, in other words several buildings which must form a visual whole and reflect the corporate culture in detail: strong roots (the trunk) and various business units characterised by their diversity (the branches). Each element is linked horizontally for journeys promoting contact and communication.

© Éric Sempé
© Éric Sempé

The emphasis is placed on building the relationship with the environment: the employees' workspace environment and the site's specific environment for genuine contextuality in an industrial landscape; and, with a light, breathing building, the relationship with the gardens that surround the building.

© Éric Sempé
© Éric Sempé

Daylight is a key project component fostering pleasant working conditions and optimal energy efficiency, achieved partly by using alternate glass and metal components, with varying openings, reflection levels and densities to suit the space. The facades act like an item of clothing which changes in nature to suit the degree of exposure. Providing protection on the northern side against sound pressure from the main roads, cold and shade, the garment changes to the west and east with external blinds, glass containing aluminium for extra flexibility, and openings. To the south, facing the gardens, large horizontal overlaps protect against the sun and the partition walls directly adjoin the outer walls. Which is where the stairwells are located, facing the gardens, for permanent visual contact with the redesigned landscape. Shared services are grouped together on the ground floor for a smooth and active relationship with resource-rich common areas: several restaurants, fitness suite, squash courts, relaxation space, etc.


Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 93210 Saint-Denis, France

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "SFR Headquarters / Jean-Paul Viguier et Associés" 20 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/478251/sfr-headquarters-jean-paul-viguier-architecture-2/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.