the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. Elías Rizo Arquitectos
  6. 2013
  7. VR Tapalpa House / Elías Rizo Arquitectos

VR Tapalpa House / Elías Rizo Arquitectos

  • 01:00 - 20 February, 2014
VR Tapalpa House / Elías Rizo Arquitectos
VR Tapalpa House / Elías Rizo Arquitectos, © Marcos García
© Marcos García

© Marcos García © Marcos García © Marcos García © Marcos García + 17

  • Architects

  • Location

    Tapalpa, Mexico
  • Architect in Charge

    Elías Rizo Suárez Alejandro Rizo Suárez
  • Collaborators

    Jenny Mora,
 Paola Hernández, Alma Osnaya, Jenny Camarena, Gabriela Chávez, Roberto Contreras, Rigo González, Daniela Valdez, Andrea Zúñiga, Maripily Roel, Diana Reséndiz y Rodrigo Ortega
  • Constructor

    Javier Ochoa
  • Area

    5400.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Marcos García
© Marcos García

Text description provided by the architects. Casa VR, located in a secluded area near the town of Tapalpa, is an exercise in clarity and functionality. The program is arranged on four quadrants, which are defined by the intersection of two main circulation axes. Within this system, spaces are distributed according to privacy requirements and affinity. The design of the house was driven by the desire to allow it to connect with the outdoors and to converse with its regional context using a contemporary vocabulary: the building affords ample views and is accessible through various entry points, while its stark geometry is expressed with local materials and rustic finishes that were executed with precision.

© Marcos García
© Marcos García

The house appears as a horizontal element inserted in a forest clearing, surrounded by pines and oaks. The building’s front façade is fairly opaque and has few openings. At the back of the house, however, the walls become windows or non-existent, to allow daylight in and to take in the views of a large lawn and the landscape beyond. A long circulation axis that runs north – south bisects the house’s rectangular footprint, while a wide entry vestibule splits the building transversally and mediates between the private and public areas of the house.

© Marcos García
© Marcos García

Within the private (south) block, the longitudinal passageway divides the program into two distinct zones. The southeast quadrant contains 3 bedrooms, each fitted with its own bathroom, and a family room; the southwest quadrant houses the service spaces, a stairway and the garage. On the second level, the master suite spreads out across both quadrants and provides private access to a generous roof terrace. In the public (north) block of the house, the longitudinal axis becomes a permeable window membrane that can be hidden away to fuse the northeast and northwest quadrants; these contain the outdoor veranda and the kitchen, dining and living cluster, respectively.

© Marcos García
© Marcos García

The materials were articulated with great care. The construction consists mainly of a series of masonry walls built from stone of local extraction. The private (north) wing of the house is roofed by a concrete slab while the public areas are sheltered by a tiled roof atop wood decking, supported by a series of wooden beams. A steel frame lifts the eaves to create an inward slope on the roof. Aside from the ceiling on public areas, wood is also used on cabinetry, on window frames and as sheathing for the master suite block. Steel accents are visible in various places throughout the house, like the stair railings, the roof planter-parapet, and the frame at the open end of the second floor volume.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Elías Rizo Arquitectos
Office
Cite: "VR Tapalpa House / Elías Rizo Arquitectos" 20 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/476582/vr-tapalpa-house-elias-rizo-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments