the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Atelier HAKO Architects
  6. 2011
  7. House at Matsubara / Atelier HAKO Architects

House at Matsubara / Atelier HAKO Architects

  • 01:00 - 13 February, 2014
House at Matsubara / Atelier HAKO Architects
© Shinsuke Kera/Urban Arts
© Shinsuke Kera/Urban Arts

© Shinsuke Kera/Urban Arts © Shinsuke Kera/Urban Arts © Shinsuke Kera/Urban Arts © Shinsuke Kera/Urban Arts + 22

© Shinsuke Kera/Urban Arts
© Shinsuke Kera/Urban Arts

Text description provided by the architects. This house sits at the tiny corner lot, while facing the tree-lined ginkgo. Around this dwelling area of the small city block and the narrow road, the human scale that offers friendly atmosphere to the pedestrian from the old days is kept, also thanks to the tree-lined ginkgo. The house was built in close proximity to the road boundary so as to emphasize the corner lot, in order to offer the background façade for the pedestrian and the ginkgo and keep the human scale. 

House at Matsubara / Atelier HAKO Architects , © Shinsuke Kera/Urban Arts
© Shinsuke Kera/Urban Arts

The internal areas that have the different ceiling heights in accordance with the function were stacked vertically in the main building that built near the corner of the site. Partially the sanitary part was built in one story on the north of the site, in view of the fact that the height of the house could interfere with the sunlight to the neighbor.

© Shinsuke Kera/Urban Arts
© Shinsuke Kera/Urban Arts

On the main floor, the horizontal window of the living area was provided along the tree-lined ginkgo, resulting to offer the vista with unique floating feeling and the sense of intimacy with the town. The floating stair converts the fluidity of the internal space from horizontal direction to vertical direction, by being set up at the end point of the horizontal window.

Floor Plan
Floor Plan
Cite: "House at Matsubara / Atelier HAKO Architects " 13 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/475743/house-at-matsubara-atelier-hako-architects/> ISSN 0719-8884