Al Zorah Pavilion / Annabel Karim Kassar

Al Zorah Pavilion / Annabel Karim Kassar

© Tony Elieh© Tony Elieh© Tony Elieh© Tony Elieh+ 30

  • Collaborators:Walid Hamze, Nehmat Alameh, Violaine Jeantet, Jean Sfeir
  • Lighting Design:Cai Light
  • Height From Mangrove Side:14m
  • Footprint:45x45m
  • Project Architect:Rabih Zeidan
  • City:Ajman
More SpecsLess Specs
© Tony Elieh
© Tony Elieh


Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Al Zorah pavilion in Ajman is a landmark, it is the first project to be implemented on site, as part of the city's redevelopment. The structure isa 4 500 Msq multifunctional center dedicated to Administration, Culture and Entertainment overlooking the mangrove of Ajman.

© Tony Elieh
© Tony Elieh

The pavilion is designed with a very sensitive approach to the site, in symbiosis with the landscape. It is conceived as a simple geometric form standing in the desert as a landscape within another. It rests under a canopy, a folded roof reminiscent of the existing topographical strata leading down to the water.

© Tony Elieh
© Tony Elieh

Facing South, the roof is all clad with zinc shingles protecting the pavilion from strong sunlight and simultaneously blocking the noise from the nearby highway. The dark tinted glass façade is oriented North towards the mangroves, providing transparency into the interior and unobstructed views to the natural landscape.

© Tony Elieh
© Tony Elieh

The roof catches sunlight and shines by day time, it's lit up with LED projectors by night.

First Floor Plan
First Floor Plan

The flooring at ground level is in triangular tiles of black granite "nero assoluto".

The pavilion houses an Internal Auditorium of 150 seats extending to the exterior for outdoor events, an exhibition space, a Café with a terrace, a guest house at the roof top level and an administrative floor.

East Elevation
East Elevation

The car parking is underground, sheltered with a green layer.

© Tony Elieh
© Tony Elieh

Spaces open up from under a folded crossed cut slab: the slope of the folded roof starts from the entrance and reaches up to the highest point of the structure through an open air staircase which leads to terraced belvedere spaces looking out to the sea; it beckons visitors to climb it to survey the rooftop views.

© Tony Elieh
© Tony Elieh

The entrance is at the cut between the "roof-scape" and has a well-framed view out towards the natural mangrove.

The pavilion extends with a walkway that takes visitors on a stroll into the landscape.

The entire building is like a balcony looking out towards Al Zorah’s mangroves.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Ajman - United Arab Emirates

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Al Zorah Pavilion / Annabel Karim Kassar" 10 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/474738/al-zorah-pavilion-annabel-karim-kassar> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.