the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Thailand
  5. TA-CHA Design
  6. 2013
  7. Baan Yo Yen / TA-CHA Design

Baan Yo Yen / TA-CHA Design

  • 01:00 - 10 February, 2014
Baan Yo Yen / TA-CHA Design
Baan Yo Yen / TA-CHA Design , © BeerSingnoi
© BeerSingnoi

© BeerSingnoi © BeerSingnoi © BeerSingnoi © BeerSingnoi + 19

First Floor Plan
First Floor Plan

Text description provided by the architects. In relation to a lot of research especially interview with the owner, our design intent has been interpreted as a simple but powerful word in Thai ‘Chan’ (Literally means terrace) However, ‘Chan’ back to history of Thailand is incredibly meaningful as connection. As stated, ‘Chan’ connects people with people (Three generation living in the same house) ‘Chan’ links people with nature (Friend of nature) ‘Chan’ joins people with surrounding (Internal space interact with adjacent neighbor while maintaining privacy.)

© BeerSingnoi
© BeerSingnoi

Space planning has been adapted from traditional Thai residential architecture. The advantages of the spirit of traditional Thai house are to be retained to suit modern lifestyle such as sustainable strategies - the stack effect to move hot air up and out of the home by drawing cool air in through the ground floor (center of the house) – daylighting thru skylight in the middle of the house. This makes an indirect connection with environment

© BeerSingnoi
© BeerSingnoi

In order to eliminate theheat gainfrom south, a main staircase in the back of the house acts as the heat barrier as well as the exterior enclosure using double wall system with insulation to prevent heat entering to the living space.

© BeerSingnoi
© BeerSingnoi

The lower floor holds living room; semi-open to the environment, dining room, kitchen and guest bedroom. Again, there is ‘Chan’ connecting each area altogether with big tree in the middle. The upper floor holds four bedrooms linking by the upper ‘Chan’ and sensing top of tree movement.One of the key elements is the main steel seven meter high entry door connecting and dividing up internal and external spaces with proper natural ventilationand daylighting.


Cite: "Baan Yo Yen / TA-CHA Design " 10 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/474593/baan-yo-yen-ta-cha-design/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments