All
Projects
Products
Events
Competitions

Özyeğin University Student Center / ARK-itecture

Özyeğin University Student Center / ARK-itecture

© Koral Oral © Koral Oral © Koral Oral © Koral Oral + 27

University  · 
Turkey, Turkey
  • architects Authors of this architecture project ARK-itecture
  • Area Area of this architecture project
    22000.0 sqm
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2011
  • architects

  • location

    Turkey, Turkey
  • Interior Design

    B-Design
  • Local Architect

    B-Design
  • Design Team

    Roger L. Klein AIA (Project Designer), Bulent Ergin Gungor (Architect of Record), Can Dagarslani (Project Architect), Baris Basat, Emre Gursoy, Nuran Erdogan, Ergun Kutluturk, Ece Seref, Turkan Dogan, Greg Taylor
  • area

    22000.0 sqm
  • photographs

  • Structural

    Emir Mühendislik
  • Landscape Design

    DS Mimarlık
  • Contractor

    Berko İnşaat
  • Electrical Consultant

    Latek Mühendislik
  • Mechanical Consultant

    Civa Mühendislik
  • Lightning

    Citylight
More Specs Less Specs
© Koral Oral
© Koral Oral

Text description provided by the architects. To mitigate the high density of accommodations required on the site, the design adopts a strategy of a tri-parte form and discontinuous stepped silhouette.   These formal ideas are complimented by the unique polychrome façade that merges the large building with the surrounding landscape. 

© Koral Oral
© Koral Oral

This building is the fourth phase of fast track construction of the residential campus for Ozyegin University (OZU), a new private Turkish university started in 2008.

© Koral Oral
© Koral Oral

The three primary blocks of the building composition are planned with an efficient double loaded circulation and suites of single, double, and triple bed units.  Social spaces are provided at the “elbow” of each of the building’s wings and below grade within the central space between the three wings. 

© Koral Oral
© Koral Oral

Each wing of the building is defined visually by a varied composition of solid/voids distributed according to the living suite sizes behind.  The range of façade colors enhances this complexity and is selected from the pixelization of the local landscape.  This connects the building to the site, in addition to representing the diversity of the student body housed within. 

Floor Plan
Floor Plan

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 34794 Istanbul Province, Turkey

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Özyeğin University Student Center / ARK-itecture" 07 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/474179/ozyegin-university-student-center-ark-itecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.