the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Austria
  5. hohensinn architektur
  6. 2013
  7. House D / Hohensinn Architektur

House D / Hohensinn Architektur

  • 01:00 - 29 January, 2014
House D / Hohensinn Architektur
House D / Hohensinn Architektur, © Sebastian Schels
© Sebastian Schels

© Sebastian Schels © Sebastian Schels © Sebastian Schels © Sebastian Schels + 14

  • Design Team

    Josef Hohensinn, Karlheinz Boiger, Barbara Hohensinn, Ingomar Findenig
  • Building Services

    Grünseis Gebäudetechnik, Hohenzell
  • Eclectrical Services

    Sawotec Automation Hohenzell
  • Structural Analyses

    DI Weilhartner ZT GmbH, Ried im Innkreis
  • Site Supervision

    Baubüro Gehnböck, Schildorn
  • Construction Company

    Bau Mayr, Waldzell
  • Interior (kitchen/stove)

    Hans Rainer, Eberschwang
  • Windows

    KAPO
  • Cross Laminates Wood

    KLH
  • More Specs Less Specs
Section
Section

Text description provided by the architects. Situated on a slightly sloping northern hillside, House D is a so called Auszugshaus, which is an Austrian expression for a building once used as a residence for “retired” farmers after turning over the farm to their heirs.

© Sebastian Schels
© Sebastian Schels

The traditional Innviertel farmhouse consists of buildings arranged in a square around the farmyard, mostly skirted by “soft” edges due to its location amidst orchards and outhouses. House D’s design is based on the idea of taking up the farmyard theme on a smaller scale and to create a more austere and compact basic form with an open area planned for private use.

© Sebastian Schels
© Sebastian Schels

In response to the hillside situation, the entrance to the house from the street, garage, storage rooms and cloakroom, and a guestroom, are all on the ground floor, which is built into the hillside. From there, a flight of stairs leading to the upper floor provides direct access to the open-plan kitchen and a living area that opens up on the inner courtyard, thus facing south. Linked to the living area, the L-shaped western wing of the building offers two bedrooms, a bathroom, a utility room and a walk in wardrobe.

© Sebastian Schels
© Sebastian Schels

The open space area was slightly elevated to create a reverse gradient, thus naturally integrating it into the landscape and forming an accurate edge between the house and its surroundings. It is divided into different zones: the seating area beneath the cantilevered roof, vegetable garden and lawn all contribute to a diverse and compact outer area that offers a variety of uses.

© Sebastian Schels
© Sebastian Schels

The house consists of a laminated timber construction that is visible in the interior and that rests on a reinforced concrete basement floor. Façades made of untreated fir wood, as used for traditional agricultural buildings, form rather quiet, almost closed areas. Only those facing the inner courtyard are glazed in dark grey. By contrast, the white door and window frames rhythmically enliven the outer walls in the courtyard area. 

© Sebastian Schels
© Sebastian Schels

The building’s interior design is just as unostentatious as its exterior. Simple, solid oak furniture that is partially integrated into the room’s configuration, including a kitchen developed together with artist Hans Rainer, who also installed a tiled stove “floating” on a black steel plate, give the house both a minimalist style and homely character. 


View the complete gallery

About this office
hohensinn architektur
Office
Cite: "House D / Hohensinn Architektur" 29 Jan 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/470756/house-d-hohensinn-architektur/> ISSN 0719-8884