House Chapple / Tribe Studio Architects

House Chapple / Tribe Studio Architects

House Chapple / Tribe Studio Architects - WindowsHouse Chapple / Tribe Studio Architects - Image 3 of 27House Chapple / Tribe Studio Architects - Windows, BalconyHouse Chapple / Tribe Studio Architects - Facade, WindowsHouse Chapple / Tribe Studio Architects - More Images+ 22

House Chapple / Tribe Studio Architects - Windows
© Katherine Lu

House Chapple / Tribe Studio Architects - Facade, Windows
© Katherine Lu

With fantastic harbour views and a northerly orientation to the street-front and a wonderful garden and existing pool to the rear, the challenge of this house was to achieve sun and privacy while appreciating both aspects. 

Floor Plan

The house has been in our clients family since the 1960s. An important part of our brief was finding a balance between new and old architecturally and sentimentally.  Our client wanted to retain the romantic elements of the house, and its sense of humility in a suburb of flashy new builds. She was simultaneously keen to have a new start in this house and have it feel her own.

House Chapple / Tribe Studio Architects - Table, Chair, Countertop, Windows
© Katherine Lu

The strategy is a modest one: retain the original 1920s bungalow frontage and replace a poor 1960s addition at the rear. The primary move is to cave out central part of the plan as living spaces with clear views to the front (harbour) and back (garden). The central band of living space is contained on either side by cellular ribbons of bedrooms and utility.

House Chapple / Tribe Studio Architects - Image 7 of 27
© Katherine Lu

  The living space occupies the area underneath the peak of the original roof. The ceiling is removed and a series of distorted pyramid ceiling voids are created within the original geometry, allowing light into the centre of the plan, promoting stack effect ventilation and reinforcing the unusual order of operation of the house.

On the high side of the site, the master bedroom is nestled against an existing cliff-face, juxtaposing its harbour view and a close encounter with mossy sandstone and a cheeky orchid garden.

The intention is modest: a replacement addition that is fully concealed from the street and minimal facelift to the front.


Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House Chapple / Tribe Studio Architects" 23 Jan 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/469315/house-chapple-tribe-studio-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.