the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. Spain
  5. Luis Llopis
  6. 2008
  7. UE-8 Churriana / Luis Llopis

UE-8 Churriana / Luis Llopis

  • 01:00 - 23 January, 2014
  • Translated by Lorena Quintana
UE-8 Churriana / Luis Llopis
UE-8 Churriana / Luis Llopis , © Javier Callejas
© Javier Callejas

© Javier Callejas © Javier Callejas © Javier Callejas © Javier Callejas + 11

  • Architects

  • Location

    Churriana de la Vega, Granada, Spain
  • Technical Architect

    Cristina Llopis
  • Project Area

    9107.0 m2
  • Project Year

    2008
  • Photography

  • Design Team

    Eva Chacón (architect), Miguel Dumont, Jose Manuel Ramos, Carmen L. Saorín y Roberto Moreno (architecture students)
  • Structures

    Manuel Gª Navas
  • Facilities Consultants

    Gómez Pastor / AIT
  • Construction

    Garasa, S.A.
  • More Specs Less Specs
Section AA
Section AA

Text description provided by the architects. In an urban context in which rows of terraced houses or blocks with minimal yards predominate, the uniqueness of this project lies in how to interpret the building regulations, in order to achieve an optimal typology, without losing sight of the maximum optimization of conditions of the plot.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

The final design makes obvious immediate responses that characterize the urban landscape of the area, which is undifferentiated and monotonous, preferring to concentrate the volume in two linear housing blocks facing each other, releasing a common space between them, which is channeled into the third office building that serves as backdrop to the play area. This produces urban permeability, by fragmenting the block and allowing crosed views between different blocks, and from the city towards them.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

Based on the above considerations, the project is structured around three formal gestures:

The ground level of the common garage in the basement determines the ground floor slabs. The same level is kept on the first floor, organizing a two-storey basement enhancing the horizontality of the overall composition.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

The other significant gesture that characterizes the project is the symmetry of volumes on the attic and garret levels. The final design is the result of pushing the building regulations in order to achieve the planned buildable area for the site, designing the attic floor with a setback of three meters into the site, to compensate for the setback to the facade.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

The third compositional argument is the color treatment of the different volumes, using exposed brick, waterproofed in different colors for each floor, in housing and offices. In both cases the volumes are contained by the exposed structural grid, which plays the role of a mesh, enhanced with a significant color value.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "UE-8 Churriana / Luis Llopis " [UE-8 Churriana / Luis Llopis ] 23 Jan 2014. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/468847/ue-8-churriana-luis-llopis/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.