the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Italy
  5. Lorenzo Guzzini
  6. 2013
  7. G House / Lorenzo Guzzini

G House / Lorenzo Guzzini

  • 01:00 - 25 December, 2013
G House / Lorenzo Guzzini
G House / Lorenzo Guzzini, © Valeria Bellora
© Valeria Bellora

© Valeria Bellora © Valeria Bellora © Valeria Bellora © Valeria Bellora + 28

© Valeria Bellora
© Valeria Bellora

Text description provided by the architects. The idea of the project is to value an abandoned villa from 19th century in Como, through an architectural re-elaboration of the owners' s memories. The family that live into this house is from a central region of Italy, Marche and they used to live among the medieval villages made in bricks. For them construction means matter, bulk and static.

© Valeria Bellora
© Valeria Bellora

The perimetral structure made in whole stone shows the poetic sensitivity of matter. There is a matter that talks about a personal memory, the bricks, and a matter that talks about a historical memory, the stone, that describes the constructive technique used to built the ancient houses. These to memories meet each other into this house.

© Valeria Bellora
© Valeria Bellora

The project conserved the facades and scratched the walls to discover the stone behind the plaster. The internal walls are built in whole bricks. Thanks to the realization of the walls by the Gothic texture,  the detail allow to pass the wiring system inside the walls.

© Valeria Bellora
© Valeria Bellora

The central double high is on top of the living room. The ground floor is composed by this living room and two boxes, one with the kitchen and the other with the office.

© Valeria Bellora
© Valeria Bellora

On top of this two spaces, divided by the double high, there are two tubes. Inside them there are the bed rooms, one for the owners, the other for the guests.

© Valeria Bellora
© Valeria Bellora

Some crystal bricks are nestled into the walls to have a light communication between the spaces of the whole house.

© Valeria Bellora
© Valeria Bellora

The attic is the space reserved for the owners' s sons.

In conclusion, all of these spaces tell us that personal memory is a short part of a collective memory. Like a picture,the character of this villa freezes into the time the elements that belong to this family, but that are, in the same time, part of the general culture.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Lorenzo Guzzini
Office
Cite: "G House / Lorenzo Guzzini" 25 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/461133/g-house-lorenzo-guzzini/> ISSN 0719-8884