the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Elementary & Middle School
  4. Spain
  5. Gabriel Verd Arquitectos
  6. 2010
  7. School in Alcalá de Guadaíra / Gabriel Verd Arquitectos

School in Alcalá de Guadaíra / Gabriel Verd Arquitectos

  • 01:00 - 25 December, 2013
  • Translated by Lorena Quintana
School in Alcalá de Guadaíra / Gabriel Verd Arquitectos
© Jesús Granada
© Jesús Granada
  • Architects

  • Location

    41500 Barriada de la Liebre, Sevilla, Spain
  • Project Area

    1970.0 m2
  • Project Year

    2010
  • Photography

    Jesús Granada

© Jesús Granada © Jesús Granada © Jesús Granada © Jesús Granada + 24

  • Project

    Gabriel Verd Arquitectos, Simone Salinas
  • Location

    Barriada de la Liebre, Alcalá de Guadaíra, Sevilla, España.
  • Structures and Facilities

    Idea & Dimensiona
  • Technical Architect

    Javier Perales
  • Client

    ISE Andalucía, Infraestructuras y Servicios Educativos, Consejería de Educación de la Junta de Andalucía
  • Construction

    Díaz Cubero
  • Cost

    2.061.422 Euros
© Jesús Granada
© Jesús Granada

Text description provided by the architects. The site is located in an aggressive environment surrounded by heavy traffic, heavy industry, next to a neighborhood with a humble character and on a former wasteland. It has a level difference of about four meters, which will be used to protect the building from noise pollution from the A-92 highway. It also provides us adequate protection for parents and students during the hours of entry to and exit from the center, keeping a safe distance from the busy roads surrounding the site.

© Jesús Granada
© Jesús Granada

The project for this public school is built around the idea of ​​creating a humanized place by means of an artificial landscape facing inward, protected from the violent noise, pollution and neglected environment. Inside, life develops towards liveable courtyards and arcaded circulation galleries for students, isolating children from the aggressive environment.

© Jesús Granada
© Jesús Granada

The distribution of the main program has been key. The classrooms are oriented towards the quiet areas, the green areas bordering the site, and common areas, with less acoustic conditions and privacy, to the main facade (to the access).

© Jesús Granada
© Jesús Granada

The project is essentially three linear bodies, which are identified with each of the educational levels and the administration area. These volumes are designed in a U shape around a central courtyard that serves as a playground for younger students. The gym closes the U at the top serving as protection against noise and offering protection and privacy to the courtyard. This is where the project addresses the level differences of the site, via stairs and ramps.

© Jesús Granada
© Jesús Granada

The main access to the building, located in the middle of nowhere, is under a covered porch, an "artificial forest" of pillars serving as a reference to the place where kids and parents can meet before entering the school. The architectural design avoids being pretentious and complicated, but it tries to give an image of individualized architecture, reflecting its institutional character. It displays a comfortable, cheerful, clean environment, which contributes not only to facilitate teaching, but also to develop in students habits of coexistence and good relationship with the school environment.

After this filter we reach an atrium lit by a landscaped courtyard that groups around it the access circulation to classrooms, the administrative area and library.

© Jesús Granada
© Jesús Granada

Teaching areas are focused on two parallel axes that meet at a transverse axis, the administrative area, that is, at the access to the center. The students are divided along these two axes, grouping the elementary school to the south-east and the primary school to the north-west area of the building, next to the multipurpose room. All classrooms overlook calm and green areas.

© Jesús Granada
© Jesús Granada

The covered porch surrounds the large central courtyard, fulfilling its protective function against adverse weather conditions. The elementary school classrooms are reached directly from here. 

The elementary school outdoor area, next to the classroom, is designed as a complementary space, linked to the classroom, where teaching can be carried out outdoors. It is directly connected to the classroom. It has taken into account a good orientation to achieve adequate sunlight avoiding any northern exposure.

Plans
Plans
Cite: "School in Alcalá de Guadaíra / Gabriel Verd Arquitectos" [Colegio en Alcalá de Guadaíra / Gabriel Verd Arquitectos] 25 Dec 2013. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/461050/school-in-alcala-de-guadaira-gabriel-verd-arquitectos/> ISSN 0719-8884