the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. The Netherlands
  5. JHK Architecten
  6. 2010
  7. MCC / JHK Architecten

MCC / JHK Architecten

  • 01:00 - 27 December, 2013
MCC / JHK Architecten
MCC / JHK Architecten, © Palladium Photodesign
© Palladium Photodesign

© Palladium Photodesign © Palladium Photodesign © Palladium Photodesign © Palladium Photodesign + 8

  • Architects

  • Location

    Prins Bisschopsingel 53, 6212 AB Maastricht, The Netherlands
  • Project Management

    Brink Management en Advies bv
  • Main Contractor

    BAM Utiliteitsbouw Maastricht
  • Structural Engineer

    Aronsohn Raadgevende Ingenieurs
  • Building Services

    Deerns Raadgevende Ingenieurs
  • Area

    4600.0 sqm
  • Project Year

    2010
  • Photographs

Text description provided by the architects. An Incident and Coordination Centre (MCC), commissioned by the Veiligheidsregio (Security Region) Limburg South, was realized at the location of the existing police station on the Prins Bisschopsingel in Maastricht. The MCC replaces the former sports and storage building; however its technical areas have been integrated into the new-build.

Situated in the Jeker valley, the MCC is part of a well-considered ensemble. The ellipse form fits in with the existing context, while respecting the characteristics of the current buildings. The horizontal layering in the façade provides the building with a visual link to the distinctive façade arrangement of the existing building. In addition, the MCC's recognizable volume shows itself to be a perfect introduction to the possible future developments in the area.

© Palladium Photodesign
© Palladium Photodesign

Brought together in a compact volume of ca 4,500 m2, the incident room, call centre and various office functions represent the nerve centre of emergency and disaster coordination in South Limburg. The entire building rises up above a sturdy plinth containing storage and parking facilities, a layer that is ready for a possible extension of office functions in the future. The heart of the building, in the form of an atrium, has been developed as a place to relax and meet people and is also the central pivot that connects the various functions with each other. This atrium is completed with a glass roof, so that sufficient daylight can enter the centre of the building as well. The MCC links up with the inner area of the existing police station. In this way, the building's entrance is a logical continuation of the walk taken to reach the MCC from the existing building, and leads directly to the centre of the atrium. The larger and more introverted spaces are oriented towards this inner area, while the office-type spaces face the direct residential surroundings of the Villapark and the Jeker valley. The entire design is characterized by a high level of flexibility and user-friendliness, which ensures that it will provide a good working climate, now and in the future.

© Palladium Photodesign
© Palladium Photodesign

The lower and upper levels of the MCC fit in with the classic, richly detailed brick architecture in the immediate vicinity, in terms of materialization and detailing. The upper levels are typified by a modern light appearance. A strong rhythm of deeply recessed, high windows provides sufficient daylight in the work zones and enough privacy in the incident room and the call centre. In addition, the jutting-out prefab textured aluminium elements create a natural sun shade. The robust plinth is made of rough brickwork. The sturdy basement guarantees a protected position for the vital functions of the emergency centre, without the building having to conceal itself from its direct surroundings.

Elevation
Elevation

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "MCC / JHK Architecten" 27 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/460367/mcc-jhk-architecten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.