the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. France
  5. Mikou Studio
  6. 2013
  7. Zero Energy school / Mikou Design Studio

Zero Energy school / Mikou Design Studio

  • 01:00 - 20 December, 2013
Zero Energy school / Mikou Design Studio
Zero Energy school / Mikou Design Studio, © Florian Kleinefenn
© Florian Kleinefenn

© Florian Kleinefenn © Florian Kleinefenn © Florian Kleinefenn © Florian Kleinefenn + 29

  • Structural Engineer

    BERIM
  • Services Engineer

    BERIM
  • Quantity Surveyor

    SLETEC
  • Main Contractor

    URBAINE DES TRAVAUX / GROUPE FAYAT
  • More Specs Less Specs
© Florian Kleinefenn
© Florian Kleinefenn

Text description provided by the architects. The Docks school in Saint Ouen is in a strategic urban location, in the middle of the Zac des Docks mixed development area, which an exemplary case of sustainable urban development.

Located in the middle of an urban complex composed mainly of high-rise office blocks and housing, it will also be visible because of its roof, a fundamental feature of the project onto which the openings of neighbouring buildings face.

© Florian Kleinefenn
© Florian Kleinefenn

We designed this amenity to consume zero energy in order to be emblematic of the sustainable development of the Zac des Docks project and to be a strong architectural landmark in its neighbourhood, which is exemplary by its choice of siting, by the interior comfort provided for the children – particularly in the design of the school playgrounds and gardens – and by the treatment of the areas of photovoltaic panels, which are integrated into the architecture and are visible from the main street, giving the school a strong educational identity.

© Florian Kleinefenn
© Florian Kleinefenn

The building’s siting facilitated south-facing orientation of all the classrooms and playgrounds in order to make the greatest possible use of passive solar energy. This spatial disposition also made it possible to increase the surface areas on the south required for the photovoltaic panels which were integrated into the architecture of the covered playground areas.

© Florian Kleinefenn
© Florian Kleinefenn

Therefore the scheme is in the form of a mass built in stepped tiers on the east, on the main street, which is extended by large canopies and which folds in crosswise strips on the site’s diagonal to face southwards.

Diagram
Diagram

These stepped crosswise strips are separated by internal gardens which open wide east-west transparent views into the school while allowing clear identification of the various teaching areas open to the light and to the peace and quiet on sheltered internal patios.

© Florian Kleinefenn
© Florian Kleinefenn

Facing southwards, the school is arranged in a succession of gardens and volumes in brightly-lit terraces which gradually descend to free the view and to let in maximum sunshine.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Zero Energy school / Mikou Design Studio" 20 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/459482/zero-energy-school-mikou-design-studio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.