the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Healthcare
  4. Putget Dolors Aleu Center for the Elderly / Pinearq

Putget Dolors Aleu Center for the Elderly / Pinearq

  • 00:00 - 19 December, 2013
  • Translated by Nico Saieh
Putget Dolors Aleu Center for the Elderly / Pinearq
Putget Dolors Aleu Center for the Elderly / Pinearq, © Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG + 16

  • Architects

  • Location

    Barcelona, Spain
  • Architect in Charge

    Albert de Pineda Alvarez
  • Area

    7500 sqm
  • Project Year

    2009
  • Photographs

  • Collaborators

    Albert de Pineda Álvarez,
 Marc Gomá, Estanis Rodriguez, Shannon Coburn
  • Technical Architects

    ENNE-Gestión Activa de Proyec- tos, S.L.P. (Imma Casado, Daniel Rivera)
  • Structure

    STATIC
  • Services

    Grupo JG
  • More Specs Less Specs
© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. This public building is equipped with geriatric facilities , located at the junction of the Ronda General Mitre with Marqués de Santa Anna street, on a fully complex urban context. The building has a total of seven floors which include a ground floor and six upper floors which look onto Ronda General Mitre. On the furthest side, the building has only three floors which include a ground floor and two upper floors. Because of this, the building has two different scales, appropriate for two different surroundings where it is located: Ronda General Mitre and Putxet streets . This means that the alignments of the building have been determined according to the distances of the surrounding buildings.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The building has two floors of general services (Basement and Ground floor), six floors where the bedroom units are all located , and an additional floor which is specifically for Technical installation equipment. The diverse room location on several floors, regardless to the building’s shape, has contributed to the different openings and windows to the outside. This is why, a modular design has been used to unify them formally. This modular design has been adapted to different practicability cases with the use of various materials. The common denominator in the façade is obtained by dividing a piece the width of a room in four parts, with a total floor height. These measurements allow a high composition flexibility of the facades.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The decision that the building volumetrically has these two scales leads to the appearance of a three-story base, which runs along the street Marques de Santa Anna and block of seven floors that look into the interior of the block , in this case , remains open , because of the presence of an urban garden which is located on the corner of Homer street with General Mitre . In general terms, the facades that compose the base layer of the building relate to adjacent buildings in their immediate surrounding by using the same material, a stone lining. The upper body is covered with metal sheet. Depending where it’s necessary because of sun protection or to protect resident’s privacy, the modules that are in front of the openings will be practicable and will allow regulation of natural light.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The main entrance is located on the ground floor, exactly on the South-West and South–East corners, leaving a terrace on the right side, for private use with direct access to a cafeteria, rehabilitation and living room area. These three services despite having a glass façade which is exposed to solar rays is protected by sliding brise-soleil made with red cedar. A ramp connects the terrace with the future urban garden located on another level. The loading and unloading is done in the basement, where the dock is naturally lit by skylights. Located around are the general services which are not assisted such as pharmacy, laundry, kitchen and stores. The classroom and care area are connected with the ground floor through an open staircase.

Floor Plan
Floor Plan
Cite: "Putget Dolors Aleu Center for the Elderly / Pinearq" [Centro Sociosanitario Putget Dolors Aleu / Pinearq] 19 Dec 2013. ArchDaily. (Trans. Saieh, Nico) Accessed . <https://www.archdaily.com/459243/putget-dolors-aleu-center-for-the-elderly-pinearq/> ISSN 0719-8884