We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Fleuve / APOLLO Architects & Associates

Fleuve / APOLLO Architects & Associates
© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa
Hamamatsu, Japan

© Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa © Masao Nishikawa + 17

More SpecsLess Specs

Text description provided by the architects. The client, who is a hair stylist/a salon owner, requested us to design a house with a hair salon. It is an exclusive and luxurious hair salon where the salon owner himself provides all services, and the number of clients is limited to only two at the same time. 

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

Our design strategy is to minimize the size of the salon, to create a compact and intimate space where the hair stylist gives utmost attention and professional service to the customer. On the contrary, we provide the maximum floor area of the house. The glass-clad salon has a stylish and sharp atmosphere, but the sharpness is softened by greenery in the front yard and low and deep eaves above it. 

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

Lounge for resting is provided as a buffer zone between the hair salon and the house. And entrance court with a family symbol tree is specially designed as a transitional zone where the client is able to switch his mood from business to private. 

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa

The client's wife practices tea ceremony, so we design a Japanese room to welcome tea guests, with a compact courtyard (called "Tsubo-niwa" in Japanese) attached. Our intention is to fill the space with an atmosphere of warm welcome from the hair salon to the tearoom, and in and out of the house.

© Masao Nishikawa
© Masao Nishikawa


On the second floor, family room and child's room are divided by the stairs in between. Study room in the middle acts as an intermediate space in between. Roof of the hair salon becomes a wide roof balcony adjacent to the family room. It can be used as an extended family room on occasions such as big parties with many guests. 

Plans
Plans

From the windows, one can enjoy the view of the family symbol tree, along with the beautiful background of the adjacent park and trees along the street.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Hamamatsu, Shizuoka Prefecture, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Fleuve / APOLLO Architects & Associates" 19 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/458117/fleuve-apollo-architects-and-associates> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.