the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Parking
  4. The Netherlands
  5. KCAP Architects & Planners
  6. 2013
  7. P+R De Uithof / KCAP Architects & Planners + studioSK

P+R De Uithof / KCAP Architects & Planners + studioSK

  • 01:00 - 12 December, 2013
P+R De Uithof / KCAP Architects & Planners + studioSK
P+R De Uithof / KCAP Architects & Planners + studioSK, © Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman

© Ronald Tilleman © Ronald Tilleman © Ronald Tilleman © Ronald Tilleman + 13

© Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman

Text description provided by the architects. The park and ride facility P+R De Uithof in Utrecht is completed. It is the largest parking garage of the province of Utrecht. It is located on De Uithof campus area in the East of the city and in close proximity to the highway crossing of A27 and A28. It was commissioned by the municipality of Utrecht, the University of Utrecht, the University of Applied Sciences Utrecht and the UMC (University Medical Centre). The architectural concept was developed by KCAP Architects&Planners together with studioSK / Movares.

© Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman

This new transferium offers 2000 parking spaces over 9 levels and a central space with bus and tram station, bike shelter and commercial spaces on the ground floor. It accommodates 1500 parking spaces for people working on the campus and 500 spaces for commuters to the centre of Utrecht via public transport.

© Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman

The building presents a distinguished shape with identity and character created by its bent contour, sloping floors and selective levels that open up to the views. The open and transparent layout contributes to its quality as a public building and guarantees a clear orientation and a safe atmosphere for the users.

© Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman

The central atrium is the heart of the building. Natural daylight, the spectacular staircases and the trees make the atrium the central space for all visitors and users of public transport. It is the core of the building and acts as an anchor for orientation.

© Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman

Two climbing walls are placed at the entry of P+R De Uithof. They highlight the entrance visually and encourage use of the public space on the campus. The climbing walls have been integrated into the design on request of the Utrecht’s sports council and in commission of the University of Utrecht.

Elevation
Elevation

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
KCAP Architects & Planners
Office
studioSK
Office
Cite: "P+R De Uithof / KCAP Architects & Planners + studioSK" 12 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/456706/p-r-de-uithof-kcap-architects-and-planners-studiosk/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.