Bosque da Ribeira / Anastasia Arquitetos

Bosque da Ribeira / Anastasia Arquitetos

Bosque da Ribeira / Anastasia Arquitetos - Garden, Deck, CourtyardBosque da Ribeira / Anastasia Arquitetos - Table, Chair, Patio, Beam, DeckBosque da Ribeira / Anastasia Arquitetos - Table, Chair, BeamBosque da Ribeira / Anastasia Arquitetos - Shelving, Beam, HandrailBosque da Ribeira / Anastasia Arquitetos - More Images+ 22

Nova Lima, Brazil
  • Area Area of this architecture project Area :  650
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2013
Bosque da Ribeira / Anastasia Arquitetos - Beam, Deck, Patio, Garden, Courtyard
Courtesy of anastasia arquitetos

Text description provided by the architects. Bosque da Ribeira Residence is situated in a residential neighborhood in Nova Lima, a city near Belo Horizonte – Brazil – with built area of 650 square meters. The residence is at the limit of an allotment, adjacent to an environmental reserve. Thus the residence seeks to create a visual interface and harmonious deployment with the environment, taking full advantage of covered of the forest and featuring a staggered volumetry, decreasing the higher volumes observed in the street.

Bosque da Ribeira / Anastasia Arquitetos - Garden, Courtyard
Courtesy of anastasia arquitetos

The landscaping designed for the residence complements the relationship with the forest. The leisure area, swimming pool and terrace are focused on the landscape, with privacy preserved by the slope, and, as well as the social area, are covered. 

Bosque da Ribeira / Anastasia Arquitetos - Image 8 of 27
Courtesy of anastasia arquitetos

To protect it from sunstroke north, coincident with sight, we created a balcony with two levels of coverage, to light up the room without direct solar irradiation, and zenithal illumination protected by wooden pergolado in the lounge. The house is organized as follows: sauna and rest at street level (basement), social area on the ground floor, 4 meters higher than the street, and private areas on the second floor.

Bosque da Ribeira / Anastasia Arquitetos - Image 27 of 27
Section
Bosque da Ribeira / Anastasia Arquitetos - Beam, Column, Handrail, Deck
Courtesy of anastasia arquitetos

Bosque da Ribeira Residence is situated in a residential neighborhood in Nova Lima, a city near Belo Horizonte – Brazil – with built area of 650 square meters. The residence is at the limit of an allotment, adjacent to an environmental reserve. Thus the residence seeks to create a visual interface and harmonious deployment with the environment, taking full advantage of covered of the forest and featuring a staggered volumetry, decreasing the higher volumes observed in the street.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Bosque da Ribeira / Anastasia Arquitetos" 09 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/455827/bosque-da-ribeira-anastasia-arquitetos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.