the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. Bulgaria
  5. Conveyer
  6. 2013
  7. Kindergarten KITA / Conveyer

Kindergarten KITA / Conveyer

  • 01:00 - 9 December, 2013
Kindergarten KITA / Conveyer
Kindergarten KITA  / Conveyer, © Tsvetomir Dzhermanov
© Tsvetomir Dzhermanov

© Ralitsa Stoynova © Tsvetomir Dzhermanov © Tsvetomir Dzhermanov © Tsvetomir Dzhermanov + 36

  • Co-author

    Assoc. Prof. Vladimir Ignatov
  • Participants

    Savina Gugova, Nikolay Mitov, Tzvetan Kjossev, Lora Nurkova, Iordanka Savlakova
  • Collaborator

    В&В project– construction company
  • More Specs Less Specs
© Ralitsa Stoynova
© Ralitsa Stoynova

КITA is a private kindergarten, built in Dragalevtzi neighbourhood, Sofia. The kindergarten is located close to the main traffic artery of the neighbourhood and is surrounded by two and three storey residential buildings. The concept idea for the kindergarten was formed both by the characteristics of the terrain - long and narrow with an inclination from west to east, and the desire to create a unique building, allowing for games and entertainment for the children.

© Ralitsa Stoynova
© Ralitsa Stoynova

The kindergarten is situated in the west end of the site, which provides south  facing to the external play areas and east facing to the spaces for the children's groups’ areas. The building consists of three elements - the "red house" for a group of 15 children, the "yellow house" for a group of 25 children and a common enclosure - the "screen" that changes from being a façade of the building to a fence of the site.

© Tsvetomir Dzhermanov
© Tsvetomir Dzhermanov

The entrance for the children and parents is oriented towards north-west, close to the kindergarten’s parking area. The foyer is the main distributive space of the building. From this space the children enter the children's wardrobes area, located in the space between the yellow and the red house, and the parents have the opportunity to get on the second floor, where the gymnasium of the kindergarten is situated. From the foyer is accessible and the administrative block, located on the basement level.

© Tsvetomir Dzhermanov
© Tsvetomir Dzhermanov

The children’s groups’ areas are comprised by a play zone and a sleeping zone. Instead of the standard for Bulgaria scheme in which the two zones are situated next to each other, in KITA conveyer’s team organized them one above the other. On one hand this enabled both of the children's groups to gain equal access to the courtyard of the kindergarten and on the other hand the internal stairs between the two levels became an active element of the interior. The double height of the rooms and the stairs-tribunes that the children are able to use for play, both helped for the unique character of the interior spaces.

© Tsvetomir Dzhermanov
© Tsvetomir Dzhermanov

The kindergarten’s courtyard is sculpted on several levels, taking into account the natural inclination of the site. The difference in levels is used to incorporate children slides and climbing frames into the green ledges, enabling a variety of games for the children. Each of the two children’s groups has its own outdoor space and external tribunes made of natural wood. In the southern part of the courtyard is situated an outdoor playground with tartan flooring. Openwork metal structure bearing textile canopies and climbing plants provide shade on the playground.


Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Kindergarten KITA / Conveyer" 09 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/455731/kindergarten-kita-conveyer/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments