the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Canada
  5. Batay-Csorba Architects
  6. 2013
  7. Glebe Residence / Batay-Csorba Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Glebe Residence / Batay-Csorba Architects

  • 01:00 - 9 December, 2013
Glebe Residence / Batay-Csorba Architects
© Doublespace Photography
© Doublespace Photography

© Doublespace Photography  © Doublespace Photography  © Batay-Csorba Architect © Doublespace Photography  + 25

© Batay-Csorba Architect
© Batay-Csorba Architect

Canadian based practiceBatay Csorba Architects have recently completed the Glebe Residence, a full interior renovation and addition to the 1890’s structure in Ottawa, Canada. The two story existing rectilinear brick massing was retained providing a direct reference to its past, while a new third story and three story rear addition clad in contrasting black metal panels cantilever and pivot around an existing historic sugar maple tree located on the site.

© Doublespace Photography
© Doublespace Photography

The conflict between the required additional program and the limitations imposed by the existing tree and site setbacks create a massing that uses the tree as a central pivot for the shifting geometry, creating a series of diagonally cantilevered masses. The relationship between the residence and the tree is facilitated through a series of ever changing oblique relationships and views such that each space develops it own unique relationship with the specimen tree.

© Doublespace Photography
© Doublespace Photography

The lack of sectional continuity of the traditional Victorian typology is challenged by penetrating the volume with a series of interconnected voids, creating light shafts and visual relationships between rooms typically separated. The three story voids, while allowing interaction and views between all three floors, also create a natural chimney effect for passive ventilation which terminates with a series of solar powered operable skylights.

© Doublespace Photography
© Doublespace Photography

A large void is carved out from the exterior envelope on the third floor creating an introverted private roof garden located off the master suite. The nine foot high walls allow privacy, block wind and provide a shaded refuge throughout the seasons.

Plan
Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Glebe Residence / Batay-Csorba Architects" 09 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/455698/glebe-residence-batay-csorba-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.