the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Educational Architecture
  4. Spain
  5. Batlle i Roig Arquitectura
  6. 2010
  7. Nursery In The Jardines De Malaga In Barcelona / Batlle i Roig Arquitectura

Nursery In The Jardines De Malaga In Barcelona / Batlle i Roig Arquitectura

  • 01:00 - 5 December, 2013
Nursery In The Jardines De Malaga In Barcelona / Batlle i Roig Arquitectura
Nursery In The Jardines De Malaga In Barcelona / Batlle i Roig Arquitectura, Courtesy of Batlle i Roig Arquitectes
Courtesy of Batlle i Roig Arquitectes

Courtesy of Batlle i Roig Arquitectes Courtesy of Batlle i Roig Arquitectes Courtesy of Batlle i Roig Arquitectes Courtesy of Batlle i Roig Arquitectes + 31

  • Architects

  • Location

    Jardins de Màlaga, 08029 Barcelona, Spain
  • Architect in Charge

    Enric Batlle, Joan Roig architects
  • Design Team

    Laura Quintana, Goretti Guillén, Arantxa Manrique, architects, Francesc Parera, draftsman
  • Area

    745.0 m2
  • Project Year

    2010
  • Category

  • Developer

    Consorci d’Educació de Barcelona.
  • Construction Company

    CGN / construc-green ingeniería y servicios, sl
  • Budget

    1667000 €
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Batlle i Roig Arquitectes
Courtesy of Batlle i Roig Arquitectes

Text description provided by the architects. The redesign of the Malaga gardens, located in the block interior bounded by Nicaragua, Berlin, Numancia and Avenida Josep Tarradelas streets, in Barcelona, promoted the allocation of a small site for the construction of an education facility: a nursery. The rectangular shaped site is attached to a dividing wall one of its long sides closing the block interior, and faces the gardens on the other.

Section
Section

The small area of the site prevented the program to be developed in a single story, as would have been desirable. It was decided to organize it in two floors, which allowed all the classrooms to face south. The need for playgrounds and porches on both levels was solved with a structural offset in section. The classroom access is done, in both levels, trough a wide corridor illuminated by a patio attached to the neighbor division wall. The entrance, located at one end of the volume, was protected by another offset of the superior volume that created a cantilever over the access.

Courtesy of Batlle i Roig Arquitectes
Courtesy of Batlle i Roig Arquitectes

The play of volumes and geometries imposed to the building by the small area of the site was nuanced by some moderation on the election of materials, choosing concrete for the structural elements for the less sunny side facades, and metal, both opaque and perforated, on the sunniest ones. In the interior, this monolithic perception of the building was modified introducing materials with a better tactile quality, such as wood or rubber and extending also the chromatic palette.

Courtesy of Batlle i Roig Arquitectes
Courtesy of Batlle i Roig Arquitectes

The lush vegetation of the garden in which the nursery is located, and the future vegetation of its patios, will soon shelter this small building, confusing visually the interior and exterior, but welcoming and protecting its little inhabitants.

Courtesy of Batlle i Roig Arquitectes
Courtesy of Batlle i Roig Arquitectes

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Nursery In The Jardines De Malaga In Barcelona / Batlle i Roig Arquitectura" 05 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/454518/nursery-in-the-jardines-de-malaga-in-barcelona-batlle-i-roig-arquitectes/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.