the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Visitor Center
  4. China
  5. Miao Design Studio
  6. 2013
  7. Visitor Center in Lake Yangcheng Park / Miao Design Studio

Visitor Center in Lake Yangcheng Park / Miao Design Studio

  • 01:00 - 3 December, 2013
Visitor Center in Lake Yangcheng Park / Miao Design Studio
Visitor Center in Lake Yangcheng Park / Miao Design Studio , Courtesy of Miao Design Studio
Courtesy of Miao Design Studio

Courtesy of Miao Design Studio Courtesy of Miao Design Studio Courtesy of Miao Design Studio Courtesy of Miao Design Studio + 15

  • Architects

  • Location

    Kunshan, Suzhou, Jiangsu, China
  • Architects

    Pu Miao and Hanjia Design Group
  • Architect of Record

    Jiang Ninqing
  • Area

    844.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Structure

    Shanghai Yuangui Structural Design Inc., Zhang Yewei, Liu Xiao
  • Engineering

    Hanjia Design Group, Mu Lixin, Yu Yang, Wu Qiuyan
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Miao Design Studio
Courtesy of Miao Design Studio

A World in a “Wall”

Sitting in the west suburb of Kunshan, a booming industrial city, the Lake Yangcheng Park is the largest public green space on the lake's shore, attracting the city's residents during the weekends. The linear site lies between the main public parking lot and a curved boardwalk which directs people to the waterfront and other attractions.

Courtesy of Miao Design Studio
Courtesy of Miao Design Studio

By its nature, a visitor center is the front door of a place. But a door presumes the existence of a wall. Considering the linear shape of the site, I feel that it is appropriate to make the building a “wall.” Indeed, people getting out of their cars will see a curved “wall,” 99 meters long and 7.75 meters high, along the entire north side of the parking lot, Three doorways of varied sizes are punched out from this “wall,” freeing passages that direct towards the Park. Being accentuated by the surrounding “wall,” the views captured by the openings appear particularly enticing,

First floor plan
First floor plan

But one will soon find out that this is not a simple solid wall. A layer of wood trellises runs parallel to an inner concrete wall. The trellises and future climbing plants make the “wall” appear light and ever-changing. At the west end, the trellis layer deviates from the concrete wall and forms a unique gesture, nodding to the nearby lake shore which is invisible from the parking lot.

Courtesy of Miao Design Studio
Courtesy of Miao Design Studio

The big surprise comes when people enter the doorways. Looking east and west, they will find that the “wall” contains complex spaces between its two concrete exterior shells. Because few solid crossing partitions exist in the building, one can see various spaces, bright and dim, indoor and outdoor, high and low, orthogonal and diagonal, juxtaposed along the longitudinal direction of the cavity. For example, the sunken court under the ramp recalls a shadowy valley studded with trees.

Courtesy of Miao Design Studio
Courtesy of Miao Design Studio

The first floor provides an exhibition space for tourist orientation and several retail shops. A ramp leads visitors to a roof court which connects to a café and another shop. The café has its own roof deck that enjoys the best view of the Lake. The pairing of indoor and outdoor spaces to serve a function is one of the fundamental characteristics of Chinese traditional space.

Second floor and Roof Plans
Second floor and Roof Plans

Visitors transiting this “wall” will find a quiet wooden deck connecting the back of the building and the existing boardwalk. Under the shades of dense trees, arriving and leaving tourists can get beers from the nearby shop and enjoy them here. 


Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Visitor Center in Lake Yangcheng Park / Miao Design Studio " 03 Dec 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/453623/visitor-center-in-lake-yangcheng-park-miao-design-studio/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of Miao Design Studio

昆山阳澄湖公园游客中心/ 缪朴设计工作室