the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Elementary & Middle School
  4. Norway
  5. Longva arkitekter
  6. 2013
  7. Nord-Østerdal High School / Longva arkitekter

Nord-Østerdal High School / Longva arkitekter

  • 01:00 - 29 November, 2013
Nord-Østerdal High School / Longva arkitekter
Nord-Østerdal High School / Longva arkitekter , © Ivan Brodey
© Ivan Brodey

© Ivan Brodey © Ivan Brodey © Ivan Brodey © Ivan Brodey + 21

© Ivan Brodey
© Ivan Brodey

Tynset is a small rural town in eastern Norway. The new high school is located on the edge of the town and has a wide catchment from the surrounding region. This region is characterized by large tracts of forest, with forestry being a key industry in the area. The climate in this part of Norway is notable for its hot summers and especially cold winters. The building is placed on a small rise giving expansive views in all directions.

© Ivan Brodey
© Ivan Brodey

The school has a large and complex program with several different study disciplines including both academic and practical subjects. The limited site area necessitated a compact and rational plan. Due to the prevalent cold conditions the school is organised around a large, indoor communal atrium. Each department has a view into this space to emphasize equality and encourage communication. The main staircase and associated walkways are hung from glu-laminated timber beams. The blackbox theatre for dance and drama placed within this main space brings scale and variety to the large room. The wave-formed slatted wood walls of the blackbox also function as sound absorbent.

© Ivan Brodey
© Ivan Brodey

The plan follows a simple schema. All the classrooms are placed against an outside wall while the study areas, group rooms and break-out spaces are orientated towards the atrium. The building construction and machine workshops are placed in the basement with clerestorey windows into the main communal area.

© Ivan Brodey
© Ivan Brodey

Wood is used extensively in order to accentuate the importance of forestry to the region. The main structure in the atrium as well as the staircases, walkways and roof are all made from solid wood. The interior wall surfaces are mostly venners of birch and spruce. The exterior cladding is a mixture of horizontal and vertical timber weatherboarding. Flooring in the communal space is in-situ terrazzo while the teaching areas have rubber. The open plenum ceilings have floating panels of naturally coloured wood wool cement.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Nord-Østerdal High School / Longva arkitekter " 29 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/453265/nord-osterdal-high-school-longva-arkitekter/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments