Google Madrid HQ / Jump Studios

Google Madrid HQ / Jump Studios

© Daniel Malhão© Daniel Malhão© Daniel Malhão© Daniel Malhão+ 82

  • Architects: Jump Studios
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013
  • Photographs Photographs:  Daniel Malhão
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: De Vorm
  • Engineering / Architect Of Record:Deerns Spain
  • Project Director:Juan Escabias
  • Managing Director:Pablo Sainz de Baranda
  • Project Manager:Glenn Welland
  • Local Architect:Josefina Aldasoro
  • Project Management:Artelia Spain
  • Assistant Project Manager:Paloma Guinea Merlot
  • Sustainability:Indra Spain
  • Leed Consultant:Daniel Martín Hernández
  • Contractor:Construcía
  • Site Manager:Luis Antonio Velasco
  • Client:Google
  • Project Executive:Christian Hurzeler
  • Facility Manager:Eva Jung
  • Design Start:2012
  • Construction Finish:2013
  • Creative Director:Shaun Fernandes
  • Project Architect / Lisbon Office Head:Laszlo Varga
  • City:Madrid
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Daniel Malhão
© Daniel Malhão

Text description provided by the architects. The extensive fit out and refurbishment of Google’s Madrid HQ sets new standards in office interior design on the Iberian peninsula.

© Daniel Malhão
© Daniel Malhão

Jump Studios, a London based architecture practice with a recently launched satellite office in Lisbon, has completed Google’s new Madrid office using advanced materials to deliver a highly sustainable and inspiring new workplace for the company’s Iberian operations.

© Daniel Malhão
© Daniel Malhão

Jump Studios is currently shortlisted for the BD Architect of the Year 2013 Award in the Interior Architecture category for a range of projects including Google Madrid.

© Daniel Malhão
© Daniel Malhão

OVERVIEW

The Google Madrid project comprises the fit out of two floors in one of Madrid’s most prestigious high-rise buildings – Torre Picasso.

Level 26
Level 26


Working with the concept of a timber arched core element - a reference to the spatial and material qualities of traditional Spanish architecture – the scheme has greatly improved the efficiency of the floorplate and created a highly characteristic ambience that is relaxed and sophisticated at the same time.

© Daniel Malhão
© Daniel Malhão


The office spaces now boast a higher degree of flexibility and functionality, which fulfil the aspirations of the client who wanted a unique and friendly workplace with local character. Now an approachable and usable space with a strong identity, productivity has greatly increased.

© Daniel Malhão
© Daniel Malhão

PROJECT DETAILS

The lower of the two adjacent levels occupied by the client houses the main reception, lecture theatre, canteen and a multi-functional area with fully equipped kitchen catering for the entire office.

© Daniel Malhão
© Daniel Malhão

On the upper level can be found the bulk of the office space as well as more extensive breakout spaces with room for games, additional informal presentation areas, shower facilities, a massage room and hammock area.

© Daniel Malhão
© Daniel Malhão

The overall layout and arrangement of particular spaces and elements has been carefully considered and developed to suit the working style of the company in general while meeting the more exact needs and requirements of the local workforce.

© Daniel Malhão
© Daniel Malhão

The very specific acoustic requirements of the project for both the meeting rooms and the individual video conferencing cabins necessitated the careful selection of subcontractors and the very close co-ordination of all the teams involved to provide both robust and aesthetically pleasing solutions and details. The use of sustainable materials contributed to the project’s LEED Gold rating.

© Daniel Malhão
© Daniel Malhão

PROJECT DELIVERY & SUSTAINABILITY

The project was delivered in five separate phases, which allowed the offices to remain open throughout. It involved a high level of co-ordination and collaboration between the architectural, engineering and contracting teams – Jump Studios, Deerns and Construcía with strong project management from Artelia Spain.

Level 27
Level 27

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Plaza de Carlos Trias Bertrán, 6, 28020 Madrid, Madrid, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Google Madrid HQ / Jump Studios" 28 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/452366/google-madrid-hq-jump-studios> ISSN 0719-8884
© Daniel Malhão

谷歌马德里办公室 / Jump Studios

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.