the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. Thailand
  5. NPDA studio
  6. 2013
  7. Prachasongkroa Kindergarden School / NPDA Studio

Prachasongkroa Kindergarden School / NPDA Studio

  • 01:00 - 27 November, 2013
Prachasongkroa Kindergarden School / NPDA Studio
© Tanet Chantaket
© Tanet Chantaket
  • Architects

    NPDA Studio
  • Location

    Kanchanaburi, Thailand
  • Category

  • Design Team

    Alongkorn Chaijumras, Pongharit Tientatchai
  • Design Director

    Nutthawut Piriyaprakob
  • Area

    400.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Tanet Chantaket © Tanet Chantaket © Tanet Chantaket © Tanet Chantaket + 20

© Tanet Chantaket
© Tanet Chantaket

Text description provided by the architects. Prachasongkroa School is one of the oldest schools in Kanchanaburi, Thailand. It is located in the small rural area of the province. This project is to build a new building for its kindergarten department to replace the old one that was too old and was not safe for the children anymore. The building’s narrow site is located in the middle of old community and is surrounded by old buildings and trees. The area is wider in the front and is connected to the existing elementary school building.

Prachasongkroa Kindergarden School / NPDA Studio, © Tanet Chantaket
© Tanet Chantaket

The main building’s concept development came from freeform lines as the design was developed from the reality (space function) to dream (Free form). The free shapes would create abstract, positive feelings for the children. It is also expected to add the ‘fun’ feeling into the school building and make the school standout from the surrounding contexts. The free shapes would also create moving, flowing space in this narrow site that can reduce the uncomfortable feeling of the narrow space and, hence, make this building a perfect imagination hide-out for the children from the real world outside.

© Tanet Chantaket
© Tanet Chantaket

The detail’s design concept was inspired by the nature of children as children would learn and develop their skill as they see, feel and play. The concept was based on contrary, the designer intended to create a building that has obvious contrast designs such as free shape vs. geometry shape, crude & rough surface vs. smooth & glossy surface, raw material’s true colors vs. primary colors and etc.. This will enable children to learn by observing and comparing the differences.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Prachasongkroa Kindergarden School / NPDA Studio" 27 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/452057/prachasongkroa-kindergarden-school-npda-studio/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.