the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Museums & Exhibit
  4. Denmark
  5. CEBRA
  6. 0
  7. Rebildporten / CEBRA

Rebildporten / CEBRA

  • 01:00 - 24 November, 2013
Rebildporten / CEBRA
Rebildporten / CEBRA, © Mikkel Frost
© Mikkel Frost

© Mikkel Frost © Mikkel Frost © Mikkel Frost © Mikkel Frost + 30

  • Architects

  • Location

    9520 Rebild, Denmark
  • Architect in Charge

  • Area

    540.0 m2
  • Project Year

  • Photographs

    • Communication Design

    • Engineers

      Viggo Madsen
    • Turn-key Ccontractor

      HP Byg
    • Energy Class

      Low energy class standard 2015
    • Purpose

      Visitor’s centre & museum
    • Client

      Rebild Municipality & Realdania
    • More Specs Less Specs
    © Mikkel Frost
    © Mikkel Frost

    Text description provided by the architects. RebildPorten is a new visitor’s centre and exhibition space for one of the most beautiful and popular tourist destinations in northern Denmark: Rebild Hills and Rold Forest.

    © Mikkel Frost
    © Mikkel Frost

    This area in northern Jutland forms a unique nature reserve, and thus the area holds an extraordinary potential for  ffering spectacular experiences in this very distinctive rolling landscape. Up until now, only a series of red wooden gates marked the entrance to the area. RebildPorten creates a new gathering point that informs, inspires and activates the visitors - an ideal setting for the narrative about cultural history and nature experiences in these unique surroundings.

    Sketch Concept
    Sketch Concept

    The project’s distinctive expression and character are derived directly from Nature’s own formal language and elements, which makes the building stand out from its surroundings and blend in with nature’s scenery at one and the same time.

    West Facade
    West Facade

    The building as landmark

    The structure is designed as a hymn to Nature and the hills and forest, next to which it is situated. It is created in the  ncounter of building and nature and appears as a sculptural structure made of bluff timber, thus making the building accessible to the eye of the observer - very similar to a forest’s opening and closing when one moves through it, looking upwards through the branches’ chaotic network of crossing lines. By shaping the building out of raw cut timber, the visitor not only experiences a ‘walk in the forest’, and a particular atmosphere determined by Nature’s own strength and rustic weight, but also the scent of wood and nature, which sets the mood for the visit to the forest and hills.

    © Mikkel Frost
    © Mikkel Frost

    With its location between Rebildhus and The Fiddler’s Museum, the building stands out from its surroundings as a place of significance - a small piece of forest projecting out into the built environment. 

    © Mikkel Frost
    © Mikkel Frost

    Communication and guiding 

    Rebild Hills is centrally located in Northern Jutland and is, together with Rold Forest, one the region’s main tourist attractions and recreational areas with approx. 400.000 visitors a year. The visitor’s centre is the gateway to this area, acting both as a key to information and inspiration and as a ‘Chinese box’ where experiences are folded out continuously  and new layers are added. 

    © Mikkel Frost
    © Mikkel Frost

    ReboldPorten is the visitor’s window to the unique nature, history and the many activities in the area. At the same time, it aims at contributing to the creation of synergy and a collective identity in a strong and lively local environment with a variety of committed parties.

    Thus, communication and guiding becomes a crucial factor for the project’s ability to function as both usable and recognisable gathering point. The project incorporates an overall concept and appearance for communication and presentation, where individual key elements and design secure recognisability, whether you find yourself in virtual space, out in nature or in the building itself. 

    © Mikkel Frost
    © Mikkel Frost

    The building’s distinct characteristic - the ‘graphic’ strength of the timber’s structure and the visual reference to trees and branches - acts as a matrix for logos, communication elements, media, guiding landscape elements etc., in order to create an appearance and a guiding concept, which tie landscape, building and user experience together in one consecutive story.

    © Mikkel Frost
    © Mikkel Frost
    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Rebildporten / CEBRA" 24 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884