the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Fire Station
  4. United States
  5. The Open Workshop
  6. 2013
  7. San Francisco Fire Department Headquarters Proposal / The Open Workshop

San Francisco Fire Department Headquarters Proposal / The Open Workshop

San Francisco Fire Department Headquarters Proposal / The Open Workshop
San Francisco Fire Department Headquarters Proposal  / The Open Workshop, Courtesy of The Open Workshop
Courtesy of The Open Workshop

A fire station typically is organized into two distinct zones - one that reaches outwards to the city and acts as a monumental symbol of protection, and one that contains the hidden inner workings of the station. In a large headquarters, with a diverse set of programs each with their own unique spatial requirements, such a strategy of containment is untenable. 

Courtesy of The Open Workshop
Courtesy of The Open Workshop

Instead this proposal divides select components of the fire station and arrays them onto the pier to activate two zones -an exterior surface and an enclosed voided room. Seeking definition in an expansive site, the pier’s rectangular depression, which was originally a slip, offers a formal and organizational axis around which all built form oscillates. 

Axonometric.Simultaneous Worm’s-eye/ Bird’s-eye view showing inscribed volume and activated surface
Axonometric.Simultaneous Worm’s-eye/ Bird’s-eye view showing inscribed volume and activated surface

These zones are separated by a manifold façade that inflects its form to establish an understanding of the site as always in the bound to the center, reaching both outwardly and inwardly, and challenging a clear understanding of a “front” façade. Instead, our proposed façade inflects to reveal the inner workings of the fire station as well as its monumental civic image. While bounded by the private program, one gain glimpses into the public and vice versa.

Courtesy of The Open Workshop
Courtesy of The Open Workshop

 By revealing the inner workings of the station, and recomposing the monumental image of the fire station through a grouping of form, it creates a multifaceted headquarters that invites the city’s residents into the life of the station

Pier Plan
Pier Plan
  • Architects

  • Location

    San Francisco, CA, United States
  • Project Team

    Neeraj Bhatia, Alicia Hergenroeder, Jonathan Negron, De Peter Yi, Wei Zhao
  • Project Year

    2013

View the complete gallery

About this office
Cite: Diego Hernández. "San Francisco Fire Department Headquarters Proposal / The Open Workshop" 20 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/450487/san-francisco-fire-department-headquarters-proposal-the-open-workshop/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.