We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Pabellon-S / Taller Diez 05

Pabellon-S / Taller Diez 05

© Luis Gordoa© Luis Gordoa© Luis Gordoa© Luis Gordoa+ 19

Boca del Río, Mexico
  • Architects: Taller DIEZ 05
  • Area Area of this architecture project Area:  55 Area:  55
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013 Year:  2013
  • Photographs photographs:  Luis GordoaPhotographs:  Luis Gordoa
© Luis Gordoa
© Luis Gordoa

Text description provided by the architects. Located in the south of Veracruz City in Mexico, the Pavilion – S  is an annex of an existing dwelling house that has the intention to accommodate different complementary uses as a multifunctional space.

© Luis Gordoa
© Luis Gordoa

In terms of design, the architectural concept is originated from the idea of INSERTION to an existing contained space with typological and natural default conditions.

© Luis Gordoa
© Luis Gordoa

As this was an established consolidated dwelling, there were certain typology aspects to put onto consideration that established the environmental space from the site such as: vertical apertures, flares, lattices and historical reminiscences of San Juan de Ulúa historic fortress, that were the starting point to analyze the main signs to shaped permanently this project.

© Luis Gordoa
© Luis Gordoa

While being compromised by a magnificent existing green area, the strategy changed on making minimal contact with the adjacencies and fully structured vegetation elements, taking advantage of the natural views to the immediate environment.

© Luis Gordoa
© Luis Gordoa

At the same time this intervention was located in an area of the property that allowed the visibility of an existing green wall, that is why the overall idea was creating a block that compresses the interior program through a "Spatial Bond or Belt", releasing its longitudinal fronts, where the view from the dwelling is predominant.

© Luis Gordoa
© Luis Gordoa

To formally define the building, the Pavilion is connected to the existing building trough a wood box connector as a link between these two elements; there is a concrete wall framing the living room area where gently gets involved with a narrow zone of vegetation.

Floor Plan
Floor Plan

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Pabellon-S / Taller Diez 05" 21 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/450018/pabellon-s-taller-diez-05> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.