the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Sweden
  5. Arctic Studio
  6. 2010
  7. Cliff Hanger / Björn Gross & Josef Wideström

Cliff Hanger / Björn Gross & Josef Wideström

  • 01:00 - 18 November, 2013
Cliff Hanger / Björn Gross & Josef Wideström
Cliff Hanger / Björn Gross & Josef Wideström, © Krister Engström
© Krister Engström

© Krister Engström © Krister Engström © Krister Engström © Krister Engström + 14

© Krister Engström
© Krister Engström

Text description provided by the architects. This house is situated on a steep slope by the lake Aspen near Gothenburg. The direction of the volume is adapted to the topography, while the diagonal ridge opens up the interior living space and the terrace towards the evening sun. This diagonal cut creates a dynamic shape in three dimensions, emphasized by the dramatic cantilever – the cliff hanger.

© Krister Engström
© Krister Engström

The 19x12 meter wooden box, covered with Siberian larch, is cut open in order to create exterior spaces inside the box and let light into the building. This wooden volume is then placed on a solid concrete foundation that solves the height difference and works as an extension of the cliff.

• Cantilever box
• Diagonal ridge
• Concrete/wood

First Floor Plan
First Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Cite: "Cliff Hanger / Björn Gross & Josef Wideström" 18 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/449078/cliff-hanger-bjorn-gross-and-josef-widestrom/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.