the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. High School
  4. Germany
  5. Behnisch Architekten
  6. 2013
  7. The New Ergolding Secondary School / Behnisch Architekten + Architekturbüro Leinhäupl + Neuber

The New Ergolding Secondary School / Behnisch Architekten + Architekturbüro Leinhäupl + Neuber

  • 01:00 - 14 November, 2013
The New Ergolding Secondary School / Behnisch Architekten + Architekturbüro Leinhäupl + Neuber
The New Ergolding Secondary School / Behnisch Architekten + Architekturbüro Leinhäupl + Neuber, © David Matthiessen
© David Matthiessen

© David Matthiessen © David Matthiessen © David Matthiessen © David Matthiessen + 13

© David Matthiessen
© David Matthiessen

Text description provided by the architects. The heart of the new Ergolding Secondary School is a large open atrium that serves as an assembly hall, an interior meeting point, and a visual connection between the school’s various departments and functions. Through this central hub, students can easily and intuitively find their way from the classrooms on the upper levels down to the music area, the gymnasium, the cafeteria, and the recreation rooms that sit on the ground level.

© David Matthiessen
© David Matthiessen

The hallways that lead from the classrooms and workshops gradually open up and broaden to become ‘extensions of the classrooms’ themselves with individual and group working spaces. These provide the students, teachers and parents with informal meeting points for gathering, planning extracurricular activities, and exchanging information. These ‘learning landscapes’ essentially strengthen the pedagogical work within the new building.

© David Matthiessen
© David Matthiessen

The classrooms are setup for flexible and versatile layouts that are informed more by the needs of the students than by pure, lecture-based teaching. Different working methods, both noise-intensive collaborative group work and concentrated, individual desk work, are both fulfilled by decentralized ‘learning stations’ where alternative, interactive educational situations can develop. The school accommodates 800 students with four classes per grade level and includes a cafeteria, a library, areas for assisted studying, and breakout rooms for play and relaxation. The two-field gymnasium is also available for use to external groups such as the adjacent school nearby, or to special clubs.

© David Matthiessen
© David Matthiessen

There is a Swedish proverb that says: "A child has three teachers: the teacher, the other children, and the (class)room." The alignment of the various areas of the full-time school is informed entirely by the holistic pedagogic concept behind the Ergolding Secondary School. On the ground floor, the daycare links to the exterior through the schoolyard, and to the interior, to the music room, the arts room, and the computer labs. The third floor houses the natural sciences: Physics, Chemistry, and Biology. Following advice from educational consultants, the teachers’ prep space and workrooms have been placed between the individual lecture rooms and laboratories. For each of the three natural sciences, a flexible classroom has been planned that can be used both as large lecture space, or divided into smaller classrooms through a partition wall.

© David Matthiessen
© David Matthiessen

An individual climate and comfort concept has been developed for the school that accounts for the siting and orientation of the building. It was the goal to achieve visual, thermal and air quality with optimized energy consumption weighing up the investment costs and the costs of operation, with the use of regenerative resource and minimal input of technical appliances.

Plan
Plan

The most efficient system in terms of energy and economic resources is the combination of a heat pump and a gas-fueled boiler. To meet the base load demand for heating and cooling, the heat pump is used over the thermally-activated reinforced steel concrete slabs. The peak load demand is met by the gas-fueled boiler. A field of geothermal probes beneath the schoolyard obtains the energy for the heat pump and covers 85% of the building’s heating load.

© David Matthiessen
© David Matthiessen

The primary energy demand of 104,7 kWh/m²a undercuts the current Energy Saving Ordinance (EnEV 2009) by 37%. A hybrid air conditioning system works manually and automatically to ensure a continuous, high air quality throughout the day. To optimize natural daylight, the north facing classrooms use light directing systems that bring daylight in from the southern corridors to the north facing classrooms with 8 m depth. On most days throughout the school year, t he energy demand for artificial lighting can be reduced. On level 4, daylight domes replace the light directing system. The presence of natural daylight throughout the interior greatly impacts both to students’ and teachers’ comfort, attentiveness, and well-being. Throughout the whole building, both inside and outside, LED lighting is used and saves up to 70% of energy consumed compared to conventional lighting systems. The new Ergolding Secondary School is a simple, technically optimized structure that establishes a warm, colorful and inviting interior for learning, one that reacts to and reinforces the qualities of the School's pedagogical vision.

Section
Section

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The New Ergolding Secondary School / Behnisch Architekten + Architekturbüro Leinhäupl + Neuber" 14 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/448036/the-new-ergolding-secondary-school-behnisch-architekten-behnisch-architekten-and-architekturburo-leinhaupl-neuber/> ISSN 0719-8884
© David Matthiessen

埃尔戈尔丁格中学 / Behnisch建筑事务所与Leinhäupl + Neuber建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.