the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. Spain
  5. Taller Básico de Arquitectura
  6. 2007
  7. School of Communication, San Jorge University / Taller Básico de Arquitectura

School of Communication, San Jorge University / Taller Básico de Arquitectura

  • 01:00 - 9 November, 2013
  • Translated by Lorena Quintana
School of Communication, San Jorge University / Taller Básico de Arquitectura
School of Communication, San Jorge University / Taller Básico de Arquitectura, © Xabier Ilundain Madurga
© Xabier Ilundain Madurga

© Xabier Ilundain Madurga © Xabier Ilundain Madurga © Xabier Ilundain Madurga © Xabier Ilundain Madurga + 41

  • Architects

  • Location

    Universidad San Jorge, A-23, km299, 50830 Villanueva de Gállego, Zaragoza, Zaragoza, Spain
  • Project Architects

    Javier Pérez-Herreras, Javier Quintana de Uña
  • Collaborators

    Edurne Pérez Díaz de Arcaya (arquitecta directora de proyecto), Manuel Antón Martínez (arquitecto), Joseba Aranburu Barrenetxea (arquitecto) y Xabier Ilundain Madurga (arquitecto)
  • Project Area

    5338.0 m2
  • Project Year

    2007
  • Photography

    Xabier Ilundain Madurga
  • Collaborating companies

    Intensa-inarsa (engineering)
  • Client

    Ayuntamiento de Villanueva de Gállego
  • Technical Architects

    Carlos Munilla y JM Sánchez Abad & asociados
  • Construction

    Brues y Fernández, construcciones
  • Budget

    3.802.582 euros
  • More Specs Less Specs
© Xabier Ilundain Madurga
© Xabier Ilundain Madurga

The School of Communication at San Jorge University is located in Villanueva de Gallego campus, which sits on a small plateau of 22 hectares. Its perimeter is bound on the north by the corridor linking Zaragoza and Huesca, on the east by a ravine with almond trees, a road that separates it from a new plateau to the west, and on the south with a skirt of pine trees facing the plain of Gallego river.

© Xabier Ilundain Madurga
© Xabier Ilundain Madurga

The plateau, a land originally arid and dry, overlooks this plain, the landscape changes, it is not arid anymore. The ocher colors of a land with scarce water change into countless greens and yellows, colors of an agriculture allowed by a hidden river. The landscape now becomes gaze.

The buildings of the University, especially the School of Communication, discover in their boundary condition the last and new landscape that the campus incorporates as a campus view: the fertile fields of the Gallego river.

© Xabier Ilundain Madurga
© Xabier Ilundain Madurga

Design

The School of Communication responds to the integration of several factors, among which are the programmatic needs of a center of this nature, the willingness to adapt to the site described above, and, above all, the commitment to a type of architecture that both in its aesthetics and in its spatial proposal complies with the ideal teaching space at San Jorge University.

© Xabier Ilundain Madurga
© Xabier Ilundain Madurga

The School is designed according to a clear pattern in which, from the arrival (after passing through a linear forest), appears the rational and compact grouping of spaces for classrooms. These rooms, in addition to seeking the best light (from the northwest), show to the student and the occasional visitor of the new university campus, the more rational and sober image of the building. This law is interrupted at the access, where, through a kind gesture, a staircase welcomes the visitor and invites him inside. After this threshold is a great void, a lobby, which organizes the other rooms and shows, finally, the view to the river plains. The most unique spaces open to this new apprehended landscape. The strict order that the building showed upon arrival becomes free and dynamic, with its spaces forming five fingers, which curiously overlook the hillside onto the irrigated fields. This comb structure divides the classrooms from the areas for special uses. In this scheme we sought, as mentioned, the best light for teaching (classrooms to the northwest side, avoiding direct sunlight). Similarly, the largest and unique spaces receive the most light.

© Xabier Ilundain Madurga
© Xabier Ilundain Madurga

Program and conditions

The program for the School of Communication at San Jorge University in Villanueva de Gallego is the result of the current demands of society in teaching. The project accommodates communal areas: control, a large lobby and distribution area, relaxation areas for students, cafeteria, teachers areas: classrooms (703 m2), workshops (822 m2), library (164 m2), assembly hall (175 m2), with a separate area for control and radio studio (63 m2) and video and audio editing (105 m2), and spaces for teachers and university staff: offices (91 m2), apartments (99 m2), service areas (toilets, cleaning rooms, storage rooms and facility rooms), management and Administration (145 m2), and dean's office (40 m2).

© Xabier Ilundain Madurga
© Xabier Ilundain Madurga

General construction characteristics

The structure consists of concrete screens, in addition to being exposed, serve to support the metal trusses that enable the lack of columns in the most unique rooms. In certain areas, prefabricated concrete elements are used, such as the slabs corresponding to the most orderly area, where honeycomb sheets of prestressed concrete are used. In areas designed with metal trusses, a forged composite decking is used. The south facade is completed with a metal lattice structure which supports the end of each floor slab and overhang.

© Xabier Ilundain Madurga
© Xabier Ilundain Madurga

The different facades of the building are made using reinforced concrete 30 cm thick, which is cut to create glazed openings. The southwest facade is designed with large glass panes tucked into the reinforced concrete and steel trusses. The frames are made of tubular steel profiles, with a galvanized zinc finish; operable panes are framed with off the shelf, anodized aluminum profiles.

© Xabier Ilundain Madurga
© Xabier Ilundain Madurga

Inside, the classroom and corridor areas, and restroom and vertical core partitions, are made of wooden fibreboard panels laminated with white formica. The interior doors are made of wood and finished also, in formica. Continuous, suspended ceilings are made of plasterboard plates on concealed profiles (acoustic in some cases). The steel decking is exposed. Flooring is designed with resins on the concrete floor.

campus
campus

View the complete gallery

About this office
Taller Básico de Arquitectura
Office
Cite: "School of Communication, San Jorge University / Taller Básico de Arquitectura" [Facultad de Comunicación, Universidad San Jorge / Taller Básico de Arquitectura] 09 Nov 2013. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/446439/school-of-communication-san-jorge-university-taller-basico-de-arquitectura/> ISSN 0719-8884
© Xabier Ilundain Madurga

San Jorge 大学通讯学院 / Taller Básico de Arquitectura