the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Research
  4. China
  5. Wang Deng Yue
  6. 2012
  7. Baohua Chinese Painting Research Institute / Wang Deng Yue

Baohua Chinese Painting Research Institute / Wang Deng Yue

  • 01:00 - 7 November, 2013
Baohua Chinese Painting Research Institute / Wang Deng Yue
Baohua Chinese Painting Research Institute / Wang Deng Yue, © Savoye Architectural Photography
© Savoye Architectural Photography

© Savoye Architectural Photography © Savoye Architectural Photography © Savoye Architectural Photography © Savoye Architectural Photography + 27

© Savoye Architectural Photography
© Savoye Architectural Photography

Text description provided by the architects. This project is designed as an artist research institute for Mr. He, Shuifa, the renowned Chinese painter specialized in painting flowers and birds. There is a scene of ‘Temple Mountain’ portrayed in the famous Chinese painting ‘Fuchun Mountain Villa’. The project site is exactly where the scene was. The site expands out from a mountain, with the main access road to the east and a lake to the west.

© Savoye Architectural Photography
© Savoye Architectural Photography

The design process is the architect’s exploration towards ‘Chinese and Modern’. Being quite different from western paintings, traditional Chinese paintings are more impressionistic and spiritual, which is called ‘Yi’. Yi is when the artist has achieved the spiritual parallel with the subject then manifests in the paintings. Inspired by such, the project architect tried to remove the common symbols that represent forms in traditional architecture, and with the much more in-depth understanding of the essence to depict the real Yi. Thereby, it allows the audience to resonate with the tradition internally at a much deeper level to thus, re-present tradition.

© Savoye Architectural Photography
© Savoye Architectural Photography

Through linear organization of courtyards, terraces, water, axis and framed views, the architecture hugs the natural mountain landform to create the contrast between open space and enclosed space, thereby form this experiential beauty of sequence. It is by such means, the building symbolically represents the ‘honesty, enclosure and open-ness, modesty and spiritual connection’ in traditional Chinese philosophy through a spatial experience. The design then reaches the spiritual parallel with the traditional Chinese painting.

© Savoye Architectural Photography
© Savoye Architectural Photography

The entire architecture is divided into east and west following the mountain body. The eastern gallery main hall has two floors. A cross shape skyline corridor subdivides the main hall into eight smaller spaces. There is a stairwell within the skyline corridor while the corridor is sequenced by a series of arches. Visitors would follow the designed sequence intuitively counter-clockwise starting from the first floor, then follow the stairs to second floor and come back down without repeating their pathes.

© Savoye Architectural Photography
© Savoye Architectural Photography

The residential portion of the project is designed with special noise cancelling technique. It serves a gallery for art collections. The exterior façade design has a very interest rhythm. 

© Savoye Architectural Photography
© Savoye Architectural Photography

The western part of the site has abundant existing vegetation. The architect decided to use it for art studio. The design of this part emphasizes on the co-living environment between the architecture and the existing trees. There are also a few terraces with fantastic views to the lake.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Wang Deng Yue
Office
Cite: "Baohua Chinese Painting Research Institute / Wang Deng Yue" 07 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/445425/baohua-chinese-painting-research-institute-wang/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.