the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. Mexico
  5. Vox Studio
  6. 2012
  7. Salas Regionales del Golfo / VOX STUDIO

Salas Regionales del Golfo / VOX STUDIO

  • 00:00 - 5 November, 2013
Salas Regionales del Golfo / VOX STUDIO
Salas Regionales del Golfo / VOX STUDIO, © Luis Gordoa
© Luis Gordoa

© Luis Gordoa © Luis Gordoa © Luis Gordoa © Luis Gordoa + 26

  • Architects

  • Location

    Xalapa, Ver., Mexico
  • Architect in Charge

    Mauricio García Cué, Christian Luce Dickinson, Carlos Albarrán Ríos
  • Collaborators

    Pablo Fernández Sánchez, Raymundo González Pérez, Eduardo Núñez Hernández
  • Structural Design

    Carunti Ingeniería, Jorge Armando López González
  • Constructor

    Iurancha S.A. de C.V., Proyecta y Edifica, S.A. de C.V.
  • Area

    7100.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

© Luis Gordoa
© Luis Gordoa

Text description provided by the architects. Located at the top of a hill overviewing the city of Xalapa, Veracruz, the project undertakes the downward geography of the site by introducing a solid and half buried volume over which the building is raised. The design of the building itself is in the shape of a balance, which evokes justice.

© Luis Gordoa
© Luis Gordoa

The ground floor, which constitutes the architectural plinth, holds the public and social functions of the building. Two extended patios provide natural light and ventilation.  

© Luis Gordoa
© Luis Gordoa

A third volume, a rectangular prism, lies in a perpendicular position over the plinth. The solid extremes of the prism are suspended in cantilever, acting as the scales of the balance. Inside, the judges dictate the sentences for the trials that are lead.

© Luis Gordoa
© Luis Gordoa

At the same time, the scales of the balance are functionally related with the access platform, creating exterior covered hallways, allowing the entrance to the building and providing meeting points.

© Luis Gordoa
© Luis Gordoa

The interior service core obstructs the west sunlight, creating a natural isolation between the solar radiation and the working areas. They also allow for proper ventilation, distributing fresh air through the building. Together with other energy saving measures, this natural system allows the building to use only half the energy consumed by a conventional office building, ensuring its sustainability.

Floor Plan
Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Salas Regionales del Golfo / VOX STUDIO" 05 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/444702/salas-regionales-del-golfo-mauricio-garcia-cue/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.