the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. Australia
  5. Wilson Architects
  6. 2013
  7. James Cook University / Wilson Architects + Architects North

James Cook University / Wilson Architects + Architects North

  • 01:00 - 5 November, 2013
James Cook University / Wilson Architects + Architects North
© Christopher Frederick-Jones
© Christopher Frederick-Jones
  • Architects

  • Location

    Townsville QLD, Australia
  • Wilson Architects Team

    Hamilton Wilson, Shaun Purcell, Sarah Russell, Boon Tan, Janelle Gildea, Alisha Renton, Sasha Hakimian, John Thong
  • Architects North Team

    David Stefanovic, Selma Okanovic, Amanda Kempthorne
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Christopher Frederick-Jones © Christopher Frederick-Jones © Christopher Frederick-Jones © Christopher Frederick-Jones + 36

  • Landscape Architect

    Wilson Landscape Architects; John Harrison and Ilka Salisbury
  • Structural + Civil Consultant

    Flanagan Consulting
  • Acoustic Engineer

    Ron Rumble Renzo Tonin
  • Builder

    McNab Construction
© Christopher Frederick-Jones
© Christopher Frederick-Jones

Text description provided by the architects. JCU identified a need to upgrade its Townsville Campus to provide improved student services and to support contemporary methods of teaching and learning. In so doing, it had the opportunity to create an environment that better reflected JCU’s tropical identity, and to build a stronger sense of community among the staff and students.

© Christopher Frederick-Jones
© Christopher Frederick-Jones

How can we begin to rethink a university campus based on community and its places particular climate of its place?

© Christopher Frederick-Jones
© Christopher Frederick-Jones

Authentically talking with students and staff really helps. The first step was a comprehensive research program including staff and student interviews, and area and use studies of the whole university campus. The research covered all areas of the student experience including how they wanted to interact with each other, what kinds of learning support they preferred, what kinds of services they needed and how they wanted to access them, right down to how they wanted to feel when they are on campus. These insights became the basis of a plan to revitalise the campus with the JCU Education Central at its heart.

© Christopher Frederick-Jones
© Christopher Frederick-Jones

Student Hub + School of Education Services Precinct

© Christopher Frederick-Jones
© Christopher Frederick-Jones

The Student Hub is the new front door to the university. It follows a student-led / staff-assisted model of service that was developed specifically for JCU. Based on the latest retail service models, students have a choice of service points (from self-service to fully assisted), and access to interview rooms and pods, and flexible furniture. Staff move around the space providing help as needed.

© Christopher Frederick-Jones
© Christopher Frederick-Jones

As well as the student services centre, the building contains large-scale active learning spaces, including aTechnology Enabled Active Learning (TEAL) room, collaborative lecture theatre, wet and dry teaching spaces, peer-to-peer learning area, outdoor learning area, coffee shop and diverse social learning areas. These larger, more flexible spaces, encourage peer-to-peer learning and extend learning beyond the traditional classroom environment.

© Christopher Frederick-Jones
© Christopher Frederick-Jones

Dedicated School of Education zones also include academic and postgraduate suites and administration work areas. A staff lounge/lunch area is included on the Eastern end of the building, and is accessible by all Student Services and School of Education staff. This adjoins an outdoor terrace, with views back across the creek to the Library.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "James Cook University / Wilson Architects + Architects North" 05 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/444578/james-cook-university-wilson-architects-architects-north/> ISSN 0719-8884